fbpx

Negotin: Sednica Opštinskog veća

Na  sednici Opštinskog veća kojom je predsedavao Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, usvojen je Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o sufinansiranju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Negotin po javnom pozivu Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti JP 1/22. Ukupno planirana sredstva koje Opština Negotin zajedno sa sredstvima Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti dodeljuje za sufinansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova,  iznose 16.000.000 dinara, od čega je osam miliona dinara opredelila Opština Negotin, a osam miliona dinara Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti Ministarstva zaštite životne sredine, a za sufinansiranje mera zamene stolarije i  15.000.000 dinara, od čega je 7.500.000 dinara opredelila Opština Negotin, a 7.500.000 dinara Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, kao i sredstva koje je Opština Negotin dodatno opredelila za samostalno sufinansiranje mera iz ovog člana (bez sredstava Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti) u iznosu od 6.273.487,00 dinara, koja će biti raspodeljena podnosiocima prijava na Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava domaćinstvima za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Negotin, koji je Opština Negotin raspisala 25.07.2022.godine, koji su na jedinstvenoj preliminarnoj listi označeni kao podnosioci prijava koji nisu ostvarili pravo na bespovratna sredstva, zbog nedostatka sredstava.

„ Na prethodnom konkursu za rekonstrukciju i nabavku individualnih ložišta koji smo realizovali preko Ministarstva za zaštitu životne sredine imali samo osam zainteresovanih sugrađana koji su zbog malog broja zahteva dobili subvenciju u iznosu od čak 90 procenata, s obzirom da je nadležno ministarstvo odobrilo da se preostali iznos sredstava utroši  u te namene. Ako se sećate tada sam insistirao sam preko medija,  da građani budu agilniji i pokažu interesovanje i da isprate sve konkurse koje lokalna samouprava realizuje, što sama, što uz podršku resornih ministarstava. Sada imamo više kandidata i došli smo do ideje da ona sredstva iz drugih izvora koja neće stići na realizaciju ove godine, usmerimo na podršku  svih zahteva naših sugrađana sa ispravnom dokumentacijom koji su se prijavili na konkurs energetske efikasnosti za zamenu stolarije. Time reševamo probleme koje zadaje zastarela stolarija i šaljemo poruku našim sugrađanima da redovno prate sve naše aktivnosti, javne pozive, da dođu da se informišu jer sve se ovo radi u njihovom interesu. Usvojili smo zaključak o izdvajanju dodatnih 6.273.487 dinara sa još 36 zahteva jer je sa prethodnih 15 miliona  pokriveno 99 zahteva. Sa 21.273.487 dinara subvencionisaćemo ukupno 135 zahteva i jedna smo do retkih opština u zemlji koja se odlučila na ovaj korak, pokrivanja svih zahteva.“ istakao je predsednik Veličković.

Većnici su razmatrali predloge Odluke o usvajanju Izveštaja o radu za radnu 2021/22.godinu i Rešenja o davanju saglasnosti na godišnji plan rada Predškolske ustanove „Pčelica“ za 2022/23. godinu, zaključke o izvajanju sredstvava JКP Badnjevo u iznosu od 23.607.743,04 za izmerenje obaveza za grejnu sezonu 2022/23.godinu, Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini u cilju nastvaka freskopisanja Hrama Svetog proroka Ilije u Maloj Кamenici u iznosu od milion dinara, objavljeno je na sajtu opštine Negotin.

Ostavite komentar