Negotin: Podela merkantilnog kukuruza odgajivačima mlečnih krava

U prostorijama ZZ “Uljarica Nova” u Negotinu,  je počela podela merkantilnog kukuruza odgajivačima mlečnih krava sa teritorije opštine Negotin, po sprovedenom javnom pozivu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Besplatni merkantilni kukuruz u opštini Negotin dobiće 44 proizvođača.

„Ovo je državna subvencija, koju država dodeljuje poljoprivrednicima koji se bave stočarstvom i proizvodnjom mleka. Mi smo, kao lokalna samouprava, morali da nađemo način da pomognemo, tako što smo im obezbedili prevoz 82.800 kilograma merkantilnog kukuruza do Negotina. Subvencije će dobiti 44 gazdinstva, za ukupno 345 krava, što je 240 kg kukuruza po jednoj kravi. Ovo je bila naša obaveza i naravno uvek ćemo biti tu za ljude koji se bave, po meni možda i najtežom delatnošću trenutno u poljoprivredi, na teritoriji opštine Negotin i naravno tu smo i za dalju saradnju. Zahvalio bih se i Uljarici Nova, pre svega zato što su i oni imali sluha i izašli nam u susret za lagerovanje kukuruza u njihovim prostorijama.“ – istakao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, koji je iskoristio priliku i da porazgovara sa poljoprivrednim proizvođačima koji su došli da preuzmu kukuruz.

Iz budžeta opštine Negotin za 2023. godinu, za prevoz merkantilnog kukuruza izdvojeno je  298.080,00 dinara.  Kukuruz  su preuzeli poljoprivrednici iz Sikola, Popovice i Štubika, a podela će, prema rečima Vladice Gavrilovića, direktora PSSS Negotin biti nastavljena ove nedelje.

„U zavisnosti od vremenskih prilike, danas ili sutra , pozvaćemo proizvođače iz Trnjana, Malajnice i Plavne i time ćemo završiti ovaj veliki posao koji je počeo u novembru prošle godine, a tiče se pomoći države proizvođačima mleka koji su ostvarili premije za mleko u 2021. godini. Mi smo sa naše strane organizovali ceo posao od prikupljanja zahteva do same podele kukuruza proizvođačima.“     U Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi u Negotinu privodi se kraju preregistracija poljoprivrednih gazdinstava, kao i podnošenje zahteva za subvencije za 2023. Godinu, objavljeno je na sajtu opštine Negotin.

Ostavite komentar