fbpx

Negotin: Obeležen 16. avgust Dan formiranja Krajinskog partizanskog odreda

81.godišnjica od formiranja Кrajinskog partizanskog odreda obeležena je danas u novom gradskom parku u Negotinu, polaganjem venaca i prigodnim obraćanjima dr Slavka Ivanovića koordinatora SUBNOR-a za timočki region i Dragoljuba Ristića, v.d. predsednika OO SUBNOR Negotin o formiranju i žrtvama koje su članovi odreda podneli „Timočka i Negotinska krajina je istorijski poznato područje u kome suvođeni ratovi i bojevi, podizane bune i ustanci. Većina od njih je istorijski zapisana i ostala u narodnom sećanju.

Takođe je poznato ikao područje vrednih zemljoradnika, vinogradara, vocara ali i genetskih ratnika i slobodara uvek spremnih da od osvajača, nasilnikai okupatora brane sebe, svoju porodicu svoj vinograd, njivu, zapravobrane svo]u slobodu, drzavu i ljudsko dostojanstvo.Tako je bilo i 1941. godine, nakon neslavne kapitulacije Кraljevine Jugoslavije i stvaranja kviclinške Srbije u Кrajini, području časnih, hrabrih i poštenih ljudi, dogodilo se ono sto se i očekivalo, to jest tog 16. avgusta u šumi Alija, između sela Mokranja i Rečke, sakupili su se prvi borci, njih 19 i oformili Кrajinski partizanski odred.“ istakao je Ristić.

Ovakva okupljanja prilika su  da sa dužnim pijetetom odamo počast svim poginulim junacima u ratovima za oslobađanje našeg naroda i u međuvremenu preminulim borcima.Poštu su odale i položile cveće delegacije  Opštine Negotin, OO SUBNOR Negotin, Rezervnih vojnih starešina i Civilnih i vojnih invalida rata. Obeležavanju dana formiranja Кrajinskog odreda prisustvovali su i predstavnici SUBNOR Majdanpek, Bor, Кnjaževac,  Sokobanja i Pirot, objavljeno je na sajtu opštine Negotin.

Ostavite komentar