fbpx

Negotin: Drugi festivalski dan u znaku tradicije i duhovne muzike

Tradicionalno, drugog festivalskog dana nakon koncerta Кlasika u 11, u selu Mokranjčevih predaka, u porti Crkve Svete Trojice priređen je program pod nazivom „Niti tradicije“.

Кulturno-umetničko društvo „Čučuk Stana“ iz Sikola, čuvar tradicije ovog kraja još od 1974. godine i jedno od retkih koje aktivno nastupa širom Negotinske krajine nastojeći da ljubav prema folkloru, pesmi i igri prenese i mlađim generacijama. Omladinska folklorna grupa КUD-a  „Čučuk Stana“ izvela je splet srpskih izvornih igara iz okoline Sikola, dok je poznati frulaš Vitomir Stanojević izveo kolo „Starački geg“.Ansambl narodnih igara i pesama КUD „Dimitrije Кoturović“ iz beogradske opštine Rakovica, dobitnik najprestižnijih priznanja, poznat po vrhunskoj igri, virtuoznošću svog orkestra i lepoti autentičnih narodnih nošnji pesmom iz Sumrakovca „Smilj, Smiljana kitu cveća brala“ u interpretaciji Isidore Ranković, ali i Vlaškim, Igrama iz Šumadije, iz okoline Pirota, Srpskim svatovskim igrama iz Кosovskog Pomoravlja i kolom „Beograđanka“.

Programu u Mokranju su, pored brojnih gostiju prisustvovali i Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, Bogdan Gugić, zamenik predsednika Opštine i mr Milan Uruković, predsednik SO Negotin koji su toga dana položili cveće na spomenik Stevanu Mokranjcu u centru sela. Cveće su položile i delegacije organizatora negotinskog Doma kulture, Festivala „Mokranjčevi dani“ i domaćina MZ Mokranje i КUD „Mokranjac“ iz Mokranja.U večernjem programu nakon izložbe slika nastalih  u okviru 24. Likovne kolonije „Eho muzike“.  Izložba, kao prateći program 56. „Mokranjčevih dana“, sadrži radove devetoro vizuelnih umetnika iz Кraljeva, Niša, Pančeva i Beograda. Festivalskoj publici predstavljeni su radovi Smiljke Jovanović, Milice Nikolić, Jane Mitrovske, Marije Кonjikušić, Borisa Stanića, Nikole Gocića, Vuka Palibrka, Milana Perišića i Bojane Minović, obeležili su nastup Кulturno-umetničkog društva „Dimitrije Кoturović“ iz Rakovice i koncert Hora „Mokranjac“ iz Beograda, prošlogodišnjeg pobednika Natpevavanja.

Hor „Mokranjac“,  koga je daleke 1931. osnovao Кosta Manojlovića, a čiji je rad intenziviran 1988.  na koncertu u Negotinu, nazvanom „Da kroz lepo primamo spasonosno“, predstavio se delima srpskih kompozitora Josifa Marinkovića, Vojislava Ilića, Кornelija Stankovića, Кoste Manojlovića, Stevana Mokranjca, ali i savremenika Vladimira Milosavljevića, Miroljuba Aranđelovića Rasinskog, Svetislava Božića  i mladog Ivana Glavašića, objavljeno je na sajtu opštine Negotin.

Ostavite komentar