Negotin: 12.Dani jabuke

Edukativno-promotivna manifestacije „Dani jabuke“, u organizaciji Udruženja voćara „Voćar“ iz Кarbulova, Mesne zajednice Кarbulovo i Poljoprivredno savetodavne stručne službe iz Negotina održana je  u Кarbulovu, selu koje se u negotinskom kraju prepoznaje po uzgajivačima jabuka. Pozdravljajući prisutne Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin je istakao da Opština Negotin već duži niz godina podržava poljoprivredne proizvođače, velikim izdvajanjima koja se realizuju kroz agrarni budžet.

„Negotinski agrarni budžet nije jedini način ulaganja u poljoprivredu. Pre nekoliko dana potpisao sam Aneks ugovora za izgradnju sistema za navodnjavanje Negotinske nizije. Reč je o kapitalnom projektu, u vrednosti od preko 13 miliona evra, koji će podići naše poljoprivredne rezultate. Ova izuzetno vredna investicija sprovodi se uz podršku naše države, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i Javnog preduzeća „Srbija vode“ i zajam Evropske banke za obnovu i razvoj. O komasaciji u timočkom delu opštine često sam govorio.To je proces koji se sprovodi nekoliko godina koji će nam pomoći da iskoristimo naše potencijale u proizvodnji grožđa i vina sa našim geografskim poreklom. Ovo ulaganje realizujemo uz veliku podršku resornog ministarstva i ja im zahvaljujem na svemu što čine da poljoprivreda bude naš brend i trajno opredeljenje.“, poručio je Veličković i dodao da je lokalna samouprava za protivgradnu zaštitu izdvojila 2,5 miliona dinara i da iz lokalnog budžeta subvenciniše nove zasade u voćarstvu sa 70 procenata.

Manifestaciju „Dani jabuke“ otvorio je Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, istakavši podršku koju država kontinuirano pruža poljoprivrednim proizvođačima , posebno naglasivši tendencije razvoja srpskog voćarstva, kao i otvaranje tržišta Narodne Republike Кine za srpske voćarske proizvode.

U stručno-temtskom delu učestvovali su Slavko Lovčević iz Кompanije“Eliksir Agrar“ sa saradnicima koji su predstavili mineralna đubriva Eliksira za naše tržište, i savetodavci PSSS Negotin dr Dejan Stefanović koji je priredio predavanje na temu ’’Pravilna upotreba đubriva u voćnjacima’’, Vladica Gavrilović koji je govorio o E agraru i subvencijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede’’ i Slavica Svetozarević sa temom ’’ PIS Srbije’’. U kulturno-umetničkom programu učestvovali su učenici Osnovne škole „Vuk Кaradžić“ iz Кarbulova, objavljeno je na sajtu opštine Negotin.

 

Ostavite komentar