Nastavlja se podsticaj razvoja pčelarstva na teritoriji grada Bora

Grad Bor je i ove godine odobrio subvencije za pomoć poljoprivrednim proizdvođačima i iz budžeta izdvojio novčana sredstva za razvoj pčelarstva.

Po osnovu raspisanog konkursa za nabavku opreme za pčelarstvo, dodeljena su 62 rešenja. Za ove namene iz gradskog budžeta izdvojeno je 5 miliona dinara. Preostali iznos za dodelu subvencija, u iznosu od oko 2 miliona dinara, biće dodeljen svim zainteresovanim pčelarima po osnovu ponovljenog konkursa koji će biti raspisan danas.

Takođe,  je dodeljeno pet rešenja za kupovinu mašina za transport – rukovanje tečnog, čvrstog i polutečnog stajnjaka. Iz lokalnog budžeta za ovu vrstu subvencija, opredeljena su novčana sredstva u iznosu od milion dinara. Do sada je utrošeno 318 hiljada dinara. Ukoliko bude zainteresovanih poljoprivrednika, konkus će biti ponovljen do kraja ove godine.

Nakon dodele rešenja, poljoprivredni proizvošači su davali predloge kako se može unaprediti poljoprivredna proizvodnja. Za većinu predloga koju su pčelari izneli postoje tehničke mogućnosti da se od naredne godine subvencionišu. Jedan od zahteva pčelara bio je i povećanje medonosnih biljaka na teritoriji grada Bora. Za sada, grad Bor ima pravo da isključivo samo da na svojim površinama vrši pošumljavanje. Grad će u narednom periodu apelovati na kompaniju Zijin da na svojim površinama vrši ozelenjavanje medonosnim vrstama“, istakao je Nenad Krčunović, član Gradskog veća.

Da pored stočarstva i voćarstva, proizvodnja meda i sektor pčelarstva u Boru imaju perspektivu, grad će i u buduće nastaviti sa pružanjem finansijske podrške pčelarima sa teritorije grada Bora, objavljeno je na sajtu grada Bora.

Ostavite komentar