Nadežda Petrović u središtu Muzejskog teatra

U prepunomm Pozorišnom muzeju u Zaječaru je , u okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, otvorena izložba autorke Dušanke Botunjac i izvedena monodrama Vesne Stanković u kojoj igra glumica zaječarskog pozorišta Marija Stanković, pod zajedničkim nazivom „Nadežda Petrović – život kao ljubav na delu“.


Istoričarka umetnosti Marija Simonović na početku programa je rekla da je od osnivanja Pozorišnog muzeja postojala želja da se u tom prostoru predstavi muzejski teatar kao predivna forma komukiacije sa muzejskom publikom i da se ta želja ostvarila danas zahvaljujući saradnji sa Muzejem Krajine i Kolom Srpskih sestara iz Negotina.
Autorka izložbe, diplomirana slikarka Dušanka Botunjac istakla je da su izložba i monodrama nastale u cilju obeleževanja 150 godina od rođenja Nadežde Petrović i 120 godina od osnivanja Kola srpskih sestara ali da je htela nešto drugačiji pristup od uobičajenog.
“Želela sam da Nadeždu Petrović predstavim, ne samo kao slikarku već i kao jednog od osnivača Kola srpskih sestara, kao borca za ženska prava i velikog humanitarca. Kao ženu koja je pored svog obrazovanja, poznavanja nekoliko stranih jezika, slikarstva, fotografije, svoj život posvetila humanitarnom i patriotskom tako da je i umrla u valjevskoj bolnici od posledica zaražavanja tifusom”, istakla je Botunjac.


Scenario za monodramu napisala je Vesna Stanković, profesorka srpskog jezika i književnosti, direktorka Muzeja Krajine i predsednica Kola srpskih sestara u Negotinu, koristeći arhivsku građu i izvlačeći ono što je suštinski bitno i zanimljivo.
“Monodrama je bazirana na istorijskim podatcima ali ima tu i lirskih elemanata koji su bazirani na pismima koja je Nadežda Petrović pisala roditeljima i rodbini. Ima tu, naravno i umetničke slobode ali sve je u okviru njenog stvarnog života sa željom da se prikaže ta velika žena koja je život dala ne samo slikarstvu nego i Srbiji ”, rekla je autorka.


Kroz izložbu je monodramom vodila glumica zaječarskog pozorišta Marija Stanković, koja je svojom izvedbom duboko ganula publiku. Rođena je Negotinka , članica zaječarskog pozorišnog ansambla ima 27 godina, glumom se bavi od 2021. godine kada je završila master studije, a za svoju prvu monodramu kaže:
I za ovu ulogu, kao I za ostale, pripremala sam se istraživanjem s tim što je ono mnogo veće i ozbiljnije s obzirom na to da se radi o stvarnoj ličnosti, ženi koja je prava heroina . Ovo je drugo izvođenje moje prve monodrame i oba puta je baš emotivno prihvaćena. Više volim kad imam partnera na sceni ali ovaj način kada se šeta kroz publiku i nema klasične rampe, nema scene nego smo svi jedno, dovodi do toga da se mešaju energije i oseća se bliskost”
Zvukom gitare izvedbu je pratitio Mateja Vojvodanović.

Ostavite komentar