fbpx

Na proslavi Dana državnosti Hrvati u Franfurtu pevali nacističku himnu „Deutschland Deutschland über Alles“!

Proslavu Dana državnosti Hrvatske, koju je u Frankfurtu 1. juna organizovao hrvatski konzulat, na čelu s generalnim konzulom Vedranom Konjevodom, obeležio je veliki skandal.

Naime, izvedena je nemačka himna iz vremena nacizma, umesto zvanične himne koja se izvodi nakon Drugog svetskog rata, preneo je Index.

Na otvaranju proslave otpevane su hrvatska himna i himna Nemačke, a problem je što je umesto važeće nemačke himne otpevana verzija koja je posle 1945. godine zabranjena, sa stihovima „Nemačka, Nemačka iznad svega“, rekao je Indexu jedan od prisutnih na proslavi.

Proslavi je prisustvovala i poslanica Hrišćansko-demoktratske unije u Gradskom veću Frankfurta Anita Akmadža, koja je Indexu potvrdila da je izvedena nacistička himna i dodala da se odmah javno ogradila od toga, a tragedija je bila još veća zbog toga što je bio prisutan i Uve Beker, koji je u saveznoj pokrajini Hesen zadužen za antisemitizam.

Kako navodi Index, zanimljivo je da na zvaničnim stranicama Ambasade Hrvatske u Nemačkoj nema vesti o proslavi u Frankfurtu, ali se navodi da je Dan državnosti obeležen u Berlinu, Hamburgu, Štutgartu i Dizeldorfu.

Generalnom konzulu Konjevodu ništa nije bilo jasno

„Na otvaranju proslave otpevane su hrvatska himna i himna SR Nemačke. Problem je što je umesto važeće nemačke himne otpevana verzija koja je nakon 1945. godine zabranjena, odnosno izmenjena. Umesto ‘Einigkeit und Recht und Freiheit’ (Jedinstvo i pravo i sloboda, op.a.) otpevana je verzija iz doba nacionalsocijalizma ‘Deutschland Deutschland über Alles’ (Nemačka Nemačka iznad svega, op.a.).

Kako prenosi hrvatski portal Index, „Jedna njemačka političarka koja je bila na proslavi odmah je ustala i javno se ogradila. Generalni konzul Konjevod, koji uopće nema pojma o Njemačkoj, a kamoli o himni, izgledao je priglupo i nije mu ništa bilo jasno. Tragedija je tim veća što je kao gost nazočan bio i Uwe Becker, povjerenik savezne pokrajine Hessen za antisemitizam, koji je ujedno i državni tajnik u vladi Hessena“.

Ovom diplomatskom promašaju u režiji konzula Vedrana Konjevoda uopšte nije bilo izveštaja na portalu za Hrvate u Nemačkoj, Fenix.

Konjevodu očito nije bilo jasnu u čemu je greška, verovatno mu je nacistička verzija himne jedino i bila poznata.

 

Izvor: Glas Srbije

Ostavite komentar