Ministarka Grujičić: Obezbedili smo najbolje mamografe za žene u šest gradova u Srbiji

Mnistarka zdravlja Srbije prof. dr Danica Grujičić prisustvovala je isporuci najsavremenijih digitalnih mamografa koji su iz Japana dopremljeni u Srbiju. Ukupno šest uređaja, proizvođača Fujifilm, biće do kraja nedelje isporučeno bolnicama u Smederevskoj Palanci, Paraćinu i Majdanpeku, i domovima zdravlja u Kruševcu, Kuršumliji i Požarevcu. Vrednost jednog mamografa je 19,8 miliona dinara, sa PDV-om.

„Ukupna vrednost opreme je 120 miliona dinara. To je dokaz da je centralizovana nabavka opreme najbolje rešenje, jer dobijemo povoljnije uslove kupovine. Zahvaljujem se firmi „Alfa imdžining“ što je u najkraćem mogućem roku dopremila mamografe“, rekla je ministarka Grujičić.

Dodala je da će mamografi biti aktivirani u naredne dve do tri nedelje i da su prostori u zdravstvenim ustanovama već spremni. „Potrebna nam je sada pomoć direktorata u merenju zračenja i davanju dozvole za korišćenje aparata kako bi žene mogle što pre da obave snimanje.  Sada je najvažnije podizati svest kod žena o važnosti skrininga. Nije isto u gradskoj i seoskoj sredini, gde vi morate više kilometara da putujete, ali uz dobar plan skrininga mi ćemo  organizovati da sve žene budu snimljene“, rekla je ministraka zdravlja Danica Grujičić.

Nakon isporuke i inspekcije prostora za instalaciju, ekipe inženjera pristupiće instalaciji i puštanju u rad mamografa, a zatim će aplikacioni specijalista održati obuku kadrova.Digitalni mamografski uređaji su proizvedeni uz korišćenje svih najsavremenijih hardverskih, softverskih i tehničko-tehnoloških rešenja, uz korišćenje višedecenijskog iskustva japanske kompanije Fujifilm u proizvodnji digitalne slike, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

 

Ostavite komentar