Miholjski susreti sela održani u Gornjanu

Drugi po redu Miholjski susreti sela, pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu a uz podršku Grada Bora, održani su u selu Gornjane.

Pravo je zadovoljstvo biti danas u Gornjanu, prelepa manifestacija kojom svi možemo da se dičimo. Iz Gornjana je otišla jedna prelepa slika kojom smo pokazali da zajedno sa Ministarstvom za brigu o selu, brinemo brigu o selima I da naša sela imaju perspektivu i budućnost”, istakla je Milena Stanojković Kožović, član Gradskog veća.

 

Posetioci su pored nastupa kulturno umetničkih društava mogli da uživaju u bogatim gastronomskim ukusima. Na štandu KUD „Petar Radovanović“ iz Zlota vladalo je najveće interesovanje posetilaca te su i prema mišljenju stručnog žirija osvojili prvo mesto.

Ništa manje uspešno nije bilo ni Etno udruženje “Jagnjilovo” iz Jasikova kome je pripalo drugo mesto, dok je treće mesto zauzeo Aktiv žena “Lastino gnezdo”.

Pored prodajne izložbe suvanira, rukotvorina i predmeta starih zanata organizovana su i sportska nadmetanja u bacanju kamena sa ramena, skoku iz mesta, nadvlačenju konopca, nadvlačenju štapa i pikadu.

Najlepše suvenire napravila je Mirjana Stojković iz Bora, dok su “Vredne vlajine” iz Rudne glave bile najuspešnije u narodnim rukotvorinama i izradi i očuvanju predmeta starih zanata. Sve ukupni pobednici u sportskim veštinama bili su predstavnici sela Metovnice.Kako tradicija nalaže, izabrana je i lepotica „Miholjskih susreta sela 2022“. Titulu najlepše ponela je Marija Stančulović iz Oštrelja, prva pratilja bila je Marta Mitić iz D. B. Reke, dok je druga pratilja Dragana Milošević iz Bučja.

Pored sela domaćina, u Kulturno – umetničkom programu nastupila su Kulturno umetnička društva iz deset borskih sela. Kroz manifestaciju prikazano je bogatstvo kroz kulturu, istoriju i tradiciju.

Borska sela su još jednom pokazala ono najlepše i najvrednije što je i osnovni cilj manifestacije a to je negovanje izvornih i pravih vrednosti, objavljeno je na sajtu grada Bora.

Ostavite komentar