Međunarodni dan profesora francuskog jezika

Na inicijativu predsednika Republike Francuske, gospodina Emanuela Makrona, 28. novembra 2019. obeležen je, širom sveta, prvi Međunarodni dan profesora francuskog jezika.U Srbiji, ovaj dan obeležen je prvi put u Prvoj gimnaziji u Кragujevcu, 2021, potom u Кruševcu, 2022, a ove godine, na predlog gospodina Ivana Jovanovića, predsednika Udruženja profesora francuskog jezika Srbije i Šefa departmana za francuski jezik pri Filozofskom fakultetu u Nišu, Gimnazija Zaječar bila je domaćin centralne proslave ovog dana. Svečanost je priređena 23.novembra  u sali Muzičke škole ”Stevan Mokranjac”.

U ime domaćina, prisutne je pozdravio direktor Gimnazije Zaječar, Srđan Stanojević, potom su o značaju učenja francuskog jezika i brojnim aktivnostima u njegovoj promociji govorili gospodin Ivan Jovanović i gospodin Tibo Ajun, ataše za francuski jezik i pomoćnik direktora Francuskog instituta u Srbiji.Učenici zaječarskih osnovnih škola i Gimnazije izveli su, pred punom salom,  izuzetan program koji su sa njima pripremile njihove profesorke francuskog jezika: Tatjana Paunković, Ivana Radičević i Nataša Lekić Milenović – sa osnovcima, Dragica Veljković, organizatorka cele proslave i Ivana Radičević – sa gimnazijalcima.Svečanom prijemu u Gimnaziji prisustvovali su profesori francuskog jezika iz zaječarskog i borskog okruga, gospodin Jovanović, gospodin Ajun i gospođica Estel Diem, koordinatorka za bilingvalnu nastavu u Srbiji.

Nakon prijema, održan je Okrugli sto na temu ”Francuski jezik, poteškoće sa kojima se susreću nastavnici, predlozi” koji je vodio francuski ataše, uz pomoć predsednika Udruženja, koordinatorke  i uz aktivno učešće svih profesorki i profesora, objavljeno je na sajtu Gimnazije Zaječar.

 

Ostavite komentar