Manifestacija “Susreti sela” održana je po šezdeseti put u selu Donja Bela Reka

Manifestacija “Susreti sela” održana je po šezdeseti put u selu Donja Bela Reka. Manifestacija je zvanično otvorena svečanim defileom od škole do etno restorana „Lastino gnezdo“ gde je program nastavljen nastupom kulturno umetničkih društava iz 11 borskih sela. Ovogodišnja završna smotra bila je revijalnog karaktera.

U maestralnoj igri čuvara tradicije, posetioci su imali prilike da u jednom danu kroz pesmu, igru i običaje, osete tradiciju i kulturu ovog dela Srbije.

Pravo je zadovoljstvo prisustvovati ovako lepoj i tradicionalnoj manifestaciji. Malo je manifestacija u kulturnom kalendaru grada koje se mogu pohvaliti ovoliko dugim vekom trajanja. Kulturno – umetnička društva iz jedanaest seoskih Mesnih zajednica predstavilo je našu kulturu, tradiciju, izvorno stvaralaštvo, običaje i sve ono po čemu je naš kraj prepoznatljiv“, istakla je Milena Stanojković Kožović, član Gradskog veća.

Ovogodišnja manifestacia bila je revijalnog karaktera. Međutim, nagrađena su ona najbolja kulturno – umetnička društva, u različitim kategorijama, kako bi se zadržao taj tradicionalni način organizovanja manifestacija, te su najbolji dobili pehare i zahvalnice od Grada Bora.

Zaista se trudimo da u saradnji sa svim seoskim kulturno umetničkim društvima održimo značaj ove manifestacije kao bi se sačuvalo svo naše izvorno stvaralaštvo, kultura i tradicija. Jedino na ovakav način mlađim generacijama se prenosi sve ono što čini jedan narod a to je sva kultura, tradicija i običaji koje svi zajedno moramo da negujemo“, dodaje Stanojković Kožović.

Manifestacija „Susreti sela“ sjajna je prilika da se čuvari tradicije i kulture okupe na jednom mestu.

Malo je događaja u kulturi borskog kraja sa tradicijom dugom 60 godina. Ovo je veliki događaj za selo sa ovako malim brojem stanovnika. Okupljanje velikog broja dece je od izuzetne važnosti jer će se na taj način, ovakve i slične manifestacije, otrgnuti od zaborava“, istakao je Ratko Grinkić, predsednik Saveta Mesne zajednice DBR.

Organizatori Završne smotre manifestacije „Susreta sela“ bili su Ustanova Centar za kulturu i kulturno umetnička društva a pokrovitelj manifestacije Grad Bor, objavljeno je na sajtu grada Bora.

Ostavite komentar