Knjaževac: Vladika Ilarion predvodio liturgiju u manastiru Sv. Trojice

Na praznik Sv. proroka Zaharije i Sv. pravedne Jelisavete, juče , u manastiru Svete Trojice, u ataru Donje Кamenice kod Кnjaževca, služena je arhijerejska Liturgija. Evharistijsko slavlje predvodio je Preosvećeni Episkop timočki gospodin Ilarion, a sasluživali su mu protosinđeli Zaharija i Enoh, protojereji Zoran Golubović i Radoje Mijović, arhiđakon Ilija i jerođakon Marko. Među vernim narodom Liturgiji su prisustvovali i predsednik Opštine Кnjaževac g. Milan Đokić, predsednik Skupštine opštine g. Marko Stojanović i poslanik u Skupštini Republike Srbije g. Branislav Josifović.

U prazničnoj besedi vladika je najpre čestitao ocu Zahariji imendan poželevši mu da nastavi da prosvećuje kraj u kom služi i da pobuđuje ljubav prema Bogu i Crkvi.

Vladika je potom citirao ruskog režisera i umetnika Andreja Tarkovskog koji je rekao da bezbožnik ne može da bude umetnik, i istakao – Bog je najveći umetnik, a stvaranje je upravo umetnost i dar od Boga. Ako smo otvorenog srca za bogopoznanje i ako u našim srcima ima ljubavi prema Hristu i Bogu, onda ćemo prepoznavati delo tog najsavršenijeg umetnika svuda oko nas. Ako smo, pak, porobljeni sujetom ovoga sveta i dugom antihrista koji deluje oduvek u ovome svetu, onda ćemo biti slepi za poznanje Boga u ovome svetu i za Njagovo prisustvo.

Episkop je, takođe, apelovao na verni narod da ne uzima zdravo za gotovo sve što vidi ili čuje, da se ne upušta u spletkarenje preko društvenih mreža, da ne osuđuje druge, već da se moli Bogu za dar pravilnog rasuđivanja i razlikovanja istine od laži, objavljeno je na sajtu Eparhija timočka.

Ostavite komentar