fbpx

Kladovo: Izložba Austrijskog kulturnog foruma

Izložba „Čija je mustra bečka“, putujuće postavke Austrijskog kulturnog foruma Beograda, biće otvorena danas u 15 časova u Biblioteci „Centar za kulturu“ Kladovo. U programu učestvuju Adrijan Fajks, ataše za kulturu austrijske ambasade i direktor Austrijskog kulturnog foruma, predstavnici projekta „EUza tebe“ i Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo. U muzičkom programu nastupiće učenici OMŠ „Konstantin Babić“, Stefan Birić, učenik šestog razreda odsek klavira i Nikola Ginić, učenik šestog razreda odsek harmonike. Izložba će biti postavljena u holu Biblioteke do 31. januara.

Kulturna razmena između Kladova i Austrijskog kulturnog foruma traje 25 godina i nesumnjivo se u punom kapacitetu nastavlja interesantnom izložbom. Na plakatima su predstavljeni austrijacizmi koji se koriste u srpskom jeziku i za njihov dizajn bila je zadužena Milica Đoković, dok je ilustracije uradio Marko Šerer.

Više od 100 miliona osoba koristi nemački maternji jezik. U srpskom jeziku ima više od 30 hiljada istih i sličnih reči koje su preuzete iz nemačkog. Koliki je uticaj jezika svedoči i to da se mnogi izrazi i fraze iz jednog govornog područja prenose u drugo, ne samo u okviru zemalja koje pripadaju istoj jezičkoj porodici već i mnogo dalje. Koliko ima jezičkih raznolikosti i sličnosti može se otkriti baš pomoću 15 reči ispisanih na plakatima. Mnogo zanimljivosti o jeziku Habzburgovaca i međusobnom uticaju srpskog i nemačkog jezika možete saznati na izložbi „Čija je mustra bečka?“, navode u Biblioteci „Centar za kulturu“ Kladovo, objavljeno je na sajtu opštine Kladovo.

Ostavite komentar