„Joakim“ u Zaječaru posle 26 godina!

  1. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ biće održan u Zaječaru do 15. maja 2023. godine. Ovaj prestižni Festival, koji se svake godine održava u drugom gradu sa profesionalnim teatrom, u zaječarskom pozorištu organizuje se posle 26 godina, predhodni put 6. maja 1997. godine. Podsećanja radi, Zaječar je jedan od osnivača i domaćin prvog Festivala „Joakim Vujić“, daleke 1965. godine.

Publika će moći da uživa u najboljim predstavama profesionalnih pozorišta Srbije, od kojih će sedam biti u takmičarskom delu ove pozorišne smotre, a jedna će biti odigrana u čast nagrađenih.Festival će večeras otvoriti predstava domaćina, Narodnog  pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” iz  Zaječara, „Čehovljeva soba“, sezona prva, prema pričama Antona Pavloviča Čehova, u adaptaciji Une Đelošević i Nikole Zavišića, koji je i reditelj predstave.

U utorak 9. maja na repertoaru je predstava Кruševačkog pozorišta „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića u režiji Nebojše Bradića, a dan kasnije nastupiće ansambl Narodnog pozorišta Priština  sa predstavom „Ona koja raspušta vojske“, prema Aristofanovoj Lisistrati, po tekstu i u režiji Bobana Skerlića.

U četvrtak 11. maja zaječarska publika moći će da gleda kamernu predstavu Pozorišta “Bora Stanković” iz Vranja( 60 gledalaca na sceni) „4 ZIDA ili tragikomedija o karantinu“ Bojana Tasića, Aleksandre Jovanović, Nine Plavanjac i Stevana Bodrože, u režiji  Stevana Bodrože.U petak 12. maja  na programu je predstava Narodnog pozorišta Užice „Mesec (dana) na selu“ Ivana Sergejeviča Turgenjeva, u režiji Milana Neškovića. Isti reditelj potpisuje i predstavu Narodnog pozorišta Niš, „San o zavičaju (neviđeno folk snoviđenje)”  Ivana Velisavljevića, koja će biti odigrana u subotu 13. maja.Poslednje takmičarske večeri, u nedelju 14. maja biće izvedena predstava Regionalnog pozorišta Novi Pazar „Terapija“, po motivima teksta Кristofera Djuranga, u režiji Olivere Đorđević. U čast nagrađenih, u ponedeljak 15. maja  biće odigrana predstava Кnjaževsko-srpskog teatra iz Кragujevca „Uobraženi bolesnik“ Molijera, u režiji Đorđa Nešovića. Sve predstave počinju u 20.00h.

Selektor Festivala je Goran Ibrajter, a odluke o nagradama doneće tročlani žiri  u sastavu: Miloš Latinović,  Milica Bajić Đurov i Mladen Knežević. Moderator okruglog stola posle svake predstave biće Tatjana Nježić, kritičari festivala: Jelena Popović i Igor Burić, a urednik biltena Biljana Glišić.Komplet karata za svih 8 predstava košta 3000 dinara, a komplet karata za 7 predstava bez kamerne predstave, za koju je predviđeno samo 60 gledalaca na sceni, je 2500 dinara.

Moguća je i kupovina na rate, preko administrativne zabrane.U okviru Festivala biće priređen i bogat, besplatan prateći program.

U utorak 9. maja u pozorišnom muzeju će u 12.00h biti organizovana tribina na temu „Srpska pozorišta danas i dan posle“. Učestvuju: pomoćnik ministra kulture Radovan Jokić i direktori profesionalnih pozorišta Srbije. Moderator je mr Spasoje Ž. Milovanović, predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije.

U sredu 10. maja, od 19.00h u foajeu Pozorišta biće organizovano „Veče posvećeno LUDUSU“, a u četvrtak 11. maja će povodom rođendana Zorana Radmilovića u sali pozorišta u 12.00h biti prikazan dokumentarni film o Radmiloviću „Glumčina“ . Od 19.00h u foajeu pozorišta predviđena je promocija „Joakim Vujić, sabrane drame“.Dan kasnije, u 19.00h u holu Pozorišta biće organizovano prestavljanje Almanaha drame društva novosadskih književnika. U subotu 13. maja u 19,00h u foajeu će biti predstavljena monografija „Renata Ulmanski/ Njegovo veličanstvo „Slučaj“, a u nedelju 14. maja na istom mestu i u isto vreme predviđena je „Promocija poezije Spasoja Ž. Milovanovića“.

 

Ostavite komentar