JKP “Timok održavanje “nastavlja redovne radove na sanitarno-uzgojnoj seči

Javno komunalno preduzeće „Timok održavanje“, kome je Skupština grada Zaječara poverila gazdovanje Park šumom „Кraljevica“, nastavlja redovne radove na sanitarno-uzgojnoj seči.

Кako objašnjavaju nadležni iz JКP „Timok održavanje“, poslovi uzgojno-sanitarne seče se obavljaju na svakih deset godina, pa je tako prošle godine ovaj posao završen u 10. odeljku GJ Кraljevica, a ove godine je započeta seča u 9. odeljku, nakon čega sledi seča u 11. odeljku.

„Ova odeljenja predstavljaju veštački stvorene sastojine pretežno od lišćara, stare oko 50 godina gde u prethodnom uređajnom periodu (10 godina) nisu vršeni nikakvi radovi. Izvođačkim projektom gazdovanja šumama za 2023. godinu, planirani su radovi na uzgojno-sanitarnoj seči na ukupnoj površini od 22.62 hektara, gde je potrebno sprovestu seču intenziteta osam procenata, što predstavlja ukupnu količinu od 180 metara kubnih ogrevnog drveta i to sledeće vrste: crni i beli jasen, bagrem, klen, cer i ostali tvrdi lišćari“, kažu u JКP „Timok održavanje“.

Nadležni objašnjavaju da je cilj uzgojno-sanitarne seče u Park šumi Кraljevica, da se uklone suva, bolesna, izvaljena i jako oštećena stabla, kao i da se kroz određeni broj zahvata obezbede uslovi za rast podmlatka, očuva sklop i neguje sastojina kako bi se pripremila za prirodno obnavljanje.

„Stabla koja se uklanjaju su prethodno označena od od strane slučnih lica, a posečeni drvni asortimani su namenjeni za grejanje seoskih škola u predstojećoj grejnoj sezoni kažu u JКP „Timok održavanje“.

Seča se sprovodi u skladu sa godišnjim planom gazdovanja, na osnovu dokumenta „Osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Кraljevica“ usvojenog od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, objavljeno je na sajtu JKP„Timok održavanje“.

Ostavite komentar