Istočna Srbija obara rekorde u turizmu

Prošla, 2022-godina, je po najnovijim podacima bila najuspešnija godina ikada za turizam u istočnoj Srbiji.RARIS – Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije je analizirao podatke o broju dolazaka i noćenja turista koji pokazuju da je istočna Srbija destinacija u velikom usponu.
Prošle godine je oboreno više rekorda:

Istočnu Srbiju je posetilo 294.664 turista – što je najveći broj dolazaka turista u istoriji i poređenja radi duplo više dolazaka nego 2011-te.

Sokobanju je posetilo 161.284 turista – što je najveći broj dolazaka turista u istoriji Sokobanje. Oni su ostvarili 783.205 noćenja i po tome je Sokobanja druga destinacija u Srbiji, iza Beograda a ispred Vrnjačke Banje, Zlatibora, Kopaonika i Novog Sada.

U Knjaževcu je bilo 103.743 noćenja turista – što je najveći broj noćenja u istoriji Knjaževca i poređenja radi čak 7 puta više noćenja nego 2010-te.

U Boljevcu je bilo 55.126 noćenja – što je najveći broj noćenja u istoriji Boljevca i poređenja radi čak 10 puta više noćenja nego 2014-te.

U Kladovu je bilo 22.791 noćenja stranih turista – što je najveći broj noćenja stranih turista u istoriji Kladova.

U istočnoj Srbiji je najstarije urbano naselje u Evropi, ovde su rimski imperatori gradili palate a moderni graditelji krotili Dunav.
Ovde je prava netaknuta priroda, planine spremne za avanture, banje za opuštanje a pećine za istraživanje.
Ovde stvarnost postaje čarolija.
Samo u Istočnoj Srbiji u toku jednog istog dana možete:
da pecate ili jedrite na Dunavu, relaksirate se u nekoj od banja ili skijate na nekom od skijališta,
biti na nadmorskoj visini ispod nivoa Dunava u Negotinskoj niziji i na 2.169 m na Staroj planini.

U istočnoj Srbiji uspešno radi 2.900 turističkih objekta sa 9.000 ležaja i brojni su primeri novih investicija u kojima se traži krevet više. U toku su obimne intervencije na unapređenju saobraćajne infrastrukture u regionu i putna infrastruktura je sada spremna da prihvati turiste. Počela je rekonstrukcija tvrđave Fetislam a uskoro počinje gradnja Vizitorskog centra na Felix Romuliani (UNESCO) i komunalno uređenje Rajačkih pivnica.

Ostavite komentar