Intezivna saradnja u cilju smanjenja broja požara

Saša Nikolić, predsednik opštine Кladovo,  je povodom 13 požara na otvorenom u poslednja dva dana u našoj opštini, održao sastanak sa predstavnicima službi za zaštitu od požara, vatrogascima, policijom i predsednicima Mesnih zajednica.

„Svrha sastanka je da apelujemo na naše sugrađane da ne pale divlje deponije i strnjike, i da tako ne izazivaju velike požare. Materijalni troškovi nisu zanemarljivi. Poverenici civilne zaštite i predsednici Mesnih zajednica moraju da ponesu deo odgovornosti i razgovaraju sa svojim sugrađanima i meštanima, da apeluju da se ne dešavaju ovakve stvari kao u poslednja dva dana. Ovakve događaje želimo da predupredimo i izbegnemo posledice. Nadam se, zaista, da će tako i biti“, istakao je Nikolić. Кomandant vatrogasno-spasilačkog bataljona Bor, Ivan Janković, rekao je da je „za šest dana u Borskom okrugu bilo 50 požara na otvorenom prostoru. Želimo da kod ljudi probudimo svest i nađemo način da ovo rešimo. Troše se resursi vatrogasne jedinice u Кladovu, u ljudstvu i tehnici. Trenutno, je u Кladovu angažovano 12 vatrogasaca, a nakon obuke biće ih 16, što je maksimalan broj zaposlenih. Sve smo učinili, ali maksimalan broj radnika nije dovoljan za ovoliki broj događaja. Požar na otvorenom prostoru u Кladovu je na velikim površinama, uništava se sav živi svet, a menja se i ekosistem. Moramo da utičemo, jer je ljudski faktor odgovoran za 99 odsto požara. Saradnja sektora za Vanredne situacije i opštine Кladovo je odlična i prilikom ovakvih događaja pomaže svim svojim kapacitetima“.Ivan Radojković, načelnik Policijske stanice Кladovo, naglasio je da je „neophodna intenzivnija saradnja i razmena informacija kako bi se postigao cilj. Za nedozvoljeno paljenje na otvorenom predviđene su i sankcije. Za fizička lica kazne su od 10 do 100 hiljada dinara, a za teže posledice kazne zatvora su od šest meseci do tri godine“.

Na sastanku je bilo reči i o dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Za ovaj lep i human posao obučeno je 20 pripadnika i još toliko treba da se osposobi, a nakon toga, uslediće i promocija po selima, objavlejno je na sajtu opštine Kladovo.

Ostavite komentar