Humanitarna akcija „Mobilna klinika“, besplatna medicinska pomoć na teritoriji Borskog okruga

Humanitarna akcija „Mobilna klinika“, koju realizuju nevladine organizacije „Narodna diplomatija„ i „Ruska humanitarna misija“, počela je u Boru. U saradnji sa gradovima i opštinama Borskog okruga, akcija je počela u petak 15. jula i trajaće dve nedelje.Tokom trajanja ove humanitarne akcije, ruski lekari će obići Borski okrug i tom prilikom pružati besplatnu medicinsku pomoć i davati medicinske savete građanima. Zahvaljujući ovom projektu, sve strukture socijalno ugroženih mogu izvršiti lekarski pregled i dobiti medicinsku pomoć.Očekuje se da će, tokom trajanja akcije, biti obavljeno između 600 i 700 pregleda. Prvog dana akcije „Mobilna klinika“ bila je postavljena na platou ispred „Maksija“.

Imamo već iskustva u sporvođenju ovakvih akcija. Pacijenti dolaze sa različitim pitanjima, nalazima i medicinskom dokumentacijom. U saradnji sa srpskim kolegama pokušavamo da analiziramo sve ono što dobijamo kao informaciju, na osnovu izveštaja dajemo im savet i upućujemo kome dalje mogu da se obrate kako bi popravili svoje zdravstveno stanje“, istakao je dr Viktor Belinski, anesteziolog i reanimatolog iz Rusije.

Pravo na besplatan pregled imaju svi građani ali će prioritet imati oni pacijenti koji nemaju zdravstveno osiguranje ili nisu u mogućnosti da dođu na pregled.

Radiće se preventivni pregledi koji podrazumevaju pregled srca i pluća, merenje pritiska, EKG i glikemija. Preglede će obavljati ruski doktor i naš doktor specijalista urgentne medicine“, rekla je dr Vesna Radosavljević, direktorka Doma zdravlja u Boru.Ova humanitarna akcija samo je početak velike saradnje Rusije i Srbije u Boru.

Ovo je početak jedne velike saranje na teritoriji Istočne Srbije. Grad Bor je spreman da sa bratskim narodom Rusije realizuje veliki broj novih aktivnosti. Ovo je jedno veliko dešavanje za sve nas. Znamo da je zdravstveni sistem Srbije veoma organizovan, ali podrška sa strane nam je uvek dobrodošla“, istakao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Nama je svaka pomoć dobrodošla i iskorisio bih priliku još jednom da im se svima zahvalim. Akcija će biti sprovedena u opštinama Majdanpek, Kladovo i Negotin i u Gradu Boru“, napomenuo je Vladimir Stanković, načelnik Borskog upravnog okruga.

Predstavnici ambasade Ruske Federacije i „Ruske humanitarne misije na Balkanu“ ocenjuju da će se saradnja između dve prijateljske zemlje nastaviti i u narednom periodu i da će ova akcija biti veoma uspešna.

Građani su iz ovih delova Srbije dosta su udaljeni od velikih medicinskih centara i verujem da će im ovo biti od velike koristi. Veliku zahvalnost dugujem rukovodstvu Grada Bora, jer smo ovde naišli na razumevanje i podršku“, rekao je Aleksandar Konanihin, prvi savetnik atašea za kulturu i humanitarna pitanja u ambasadi Ruske Federacije u Srbiji.„Mi ćemo u tokom trajanja humanitarne akcije pokušati da zajedničkim snagama ruskih i srpskih lekara dođemo do svakog stanovnika ovog regiona, do onih koji su nepokretni i onih koji nemaju zdravstveno osiguranje i da im pružimo mogućnost nekih osnovnih pregleda. Sve to radimo za dobrobit građana u ime prijateljstva ova dva bratska naroda“, kaže Branimir Nešić, izvršni direktor „Ruske humanitarne misije na Balkanu“.„Mobilna klinika“, na području grada Bora, biće ponovo od 24. do 28. Jula, objavljeno je na sajtu grada Bora.

 

 

 

Ostavite komentar