Hramovna i gradska slava Zaječara

Slava Grada Zaječara i zaječarskog Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice – Mala Gospojina, toržestveno je proslavljena svečanim bogosluženjima. U navečerje slave, 20. septembra 2023. godine, služeno je praznično večernje sa litijskim ophodom oko hrama u kom su učestvovali i pripadnici Vojske Republike Srbije.

Na dan slave, u četvrtak 21. septembra, evharistijsko slavlje predvodio je Njagovo Preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva Eparhije timočke. Prazničnu službu dodatno je ulepšalo pojanje hora „Melodi“ pod dirigentskim vođstvom Divne Ljubojević. Domaćin slave ove godine bio je g. Srđan Rubežić, šef kabineta gradonačelnika, dok će naredne godine to biti protonamesnik Marko Pajčin, zaječarski paroh. Među brojnim vernicima, svetoj Liturgiji prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, Vojske Srbije, Policijske uprave Zaječar i kulturnih institucija.

U arhipastirskoj besedi vladika je čestitao vernom narodu današnji praznik, gradsku i hramovnu slavu, te je govorio o Presvetoj Bogomajci kao zaštitnici čitavog ljudskog roda. „Bogorodica je ona koja objedinjuje našu ljudsku prirodu sa ljubavlju i milošću Gospodnjom, sa prestolom Gospodnjim gde stoji stalno uzdignutih ruku u molitvi“, istakao je Episkop timočki.

Njagovo Preosveštenstvo je, takođe, podučio vernike da je Presveta Bogorodica njihova brzopomoćnica i molitvena zastupnica pred Gospodom, ona koja ih čuje, štiti i voli. „Znajući to, ne treba da budemo uplašeni već da se, čuvajući se od greha, radujemo Gospodu i Njagovoj Presvetoj Majci, da blagodarimo na daru ljubavi Njagove i da se trudimo da koračamo napred ka Carstvu nebeskom čija su nam vrata otvorena ljubavlju Božjom i molitvama Presvete Bogorodice“, zaključio je vladika Ilarion, objavljeno je na sajtu Eparhija timočka.

Ostavite komentar