Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić sa saradnicima obišao sve seoske mesne zajednice

Nakon kratke pauze, nastavljeni su obilasci seoskih mesnih zajednica. Meštani borskih sela, Šarbanovac, Bučje, Gornjaea, Krivelj i Brestovac, predhodnih dana bili su u prilici da sa gradonačelnikom grada Bora,Aleksandrom Milikićem i njegovim saradnicima, razgovaraju i iznesu predloge za izradu budžeta za narednu godinu.

Kako bi se uslovi za život na selu približili kvalitetu života u gradu, problemi vezani za komunalne delatnosti, vodosnabdevanje, infrastrukturu, ali i obrazovanje, zdravstvo, kulturu i sport, mogu se rešavati samo zajedničkom saradnjom.

Mi smo imali veliku akciju u predhodnih pet godina kada je reč o uređenju puteva, dosta toga je urađeno ali moraju se jasno postaviti prioriteti. Navikli smo građane da od nas očekuju da gradimo i stvaramo puteve ali je neophodno da se promeni način rada. Do sada svaka seoska mesna zajednica je odlučivala o uređenju puteva u selu što se pokazalo kao loša ideja zato što se asfalt i rizla nisu raspoređivali pravedno, te smo došli na ideju da od naredne godine grad Bor upravlja sa 50 odsto puteva na teritoriji sela koje će se raditi a drugim delom će upravljati Mesna zajednica“, istakao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora.

U dogovoru sa maštanima, naredne godine iz lokalnog budžeta biće izdvojena finansijska sredstva za uređenje centra svakog sela na teritoriji grada Bora. Više energije, rada i sredstava biće odvojeno za vikend naselja kao što su Suvaja i Borsko jezero. Pre svega, za uređenje putne infrastrukture. Po završetku kanalizacione mreže na Borskom jezeru, iz lokalnog budžeta biće izdvojena sredstva za asfaltiranje tih puteva kako bi se nastavilo sa razvojem turizma što je osnovni zadatak lokalne samouprave.

Ono što je gotovo problem u svakom selu su neuređeni atarski putevi. Oni koji se aktivno bave poljoprivredom otežano dolaze do svojih njiva. „Ušli smo u proceduru da se JKP „3 oktobar“ obezbedi mašina koja će uređivati atarske puteve u selu. Osim toga u pregovorima smo za kupovinu mašine koja će seći rastinje i granje pored glavnih puteva u selu“, dodaje Milikić.

Zahtevi u selima odnose se na ono što godinama nije rađeno. U gotovo svim selima na teritoriji grada Bora jedan od glavnih problema je elektro energetska mreža koja nije u direktnoj nadležnosti lokalne samouprave. Usled jakog vetra, obilnih padavina i veće količine snega dolazi do prekida u snabdevanju električnom energijom. Kako bi se rešio ovaj problem, Grad Bor će kroz budžet za narednu godinu izdvojiti finansijska sredstva za kupovinu stubova, provodnika i ukoliko bude neophodno i mašinu za postavljanje stubova kako bi se ubrzalo rešavanje dugogodišnjeg problema.

Zbog nastale energetske krize, Grad Bor će iz lokalnog budžeta izdvojiti od 12 do 15 hiljada dinara kao pomoć za domaćinstva koja nisu priključena na centralno grejanje. Finansijska pomoć za predstojeću zimu odnosi se na sva domacinstva kako u gradu tako i u selima, objavljeno je na sajtu grada Bora.

 

Ostavite komentar