fbpx

Geopolitičko pregrupisavanje na dalekom istoku: Kina pravi pakt sa Kambodžom, Indija sa Vijetnamom

THE TIMES OD INDIA donosi vest o geopolitičkom pregrupisavanju na dalekom istoku. Kako navodi ovaj indijski medij Indija i Vijetnam su u sredu potpisali dokument „ujedinjene vizije“ da bi „značajno unapredili obim i razmere“ svojih bilateralnih odbrambenih veza do 2030. godine, dok su takođe finalizovali sporazum o recipročnoj logističkoj podršci kako bi se njihovim vojskama omogućilo da obostrano koriste svoje baze za popravku i snabdevanje.

Najava je stigla nakon što je Кina pokrenula, kako kažu zapdni mediji „veoma sumnjiv projekat“ izgradnje luke sa susedom Vijetnama Кambodžom.

Tajms of Indija primećuje da je odbrambeni pakt potpisan nakon „plodnih” pregovora između ministara odbrane Indije i Vijetnama, vođenih u „pozadini u kojoj obe zemlje zaziru od agresivnog i ekspanzionističkog ponašanja Кine u indo-pacifičkom regionu”. ”

Tajms of Indija je napomenuo da je to prvi memorandum o razumevanju o vojnoj logističkoj podršci koji je Vijetnam potpisao sa bilo kojom drugom zemljom. Indija ima sporazume o logističkoj podršci sa nekoliko drugih globalnih i regionalnih sila, uključujući Sjedinjene Države.

Sporazum omogućava indijskim i vijetnamskim snagama da međusobno koriste baze za popravku i snabdevanje. Indija je pristala da ubrza kreditnu liniju od 500 miliona dolara za odbrambene proizvode Vijetnamu i poklonila je Vijetnamcima 12 brzih čamaca obalske straže, dva simulatora za obuku i novčani grant od milion dolara za uspostavljanje programa obuke vijetnamskog vazduhoplovstva.

Vijetnam je i dalje komunistička zemlja – indijski ministar odbrane Rajnat Sing započeo je svoju posetu odavanjem počasti u mauzoleju Ho Ši Mina u Hanoju – ali odnosi sa njegovom nekadašnjom zaštitnicom Кinom su se pogoršali usred teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru.

Izgleda da Hanoj namerava da podseti Кinu da njene vojne snage ne treba uzimati olako. U martu je vijetnamski premijer Fam Čin prisustvovao ceremoniji odavanja počasti za 64 mornara koji su masakrirani u bici sa kineskom mornaricom 1988. kod Džonsonovog južnog grebena na ostrvima Spratli. Godine 1988. Kina i Vijetnam su se borili oko Južnog Džonsonovog grebena u arhipelagu Spratli, Kina je odnela pobedu.

Vijetnamska vlada retko pominje tu bitku i nikada do sad nije održala zvaničnu ceremoniju sećanja na svoje poginule vojnike u tom sukobu. Ovogodišnje učešće premijera na komemoraciji bez presedana viđeno je kao gest prkosa Кini.

Vijetnam je pronašao saveznika u Indiji, koja ima svoje teritorijalne sporove sa Кinom. I Indija i Vijetnam imaju dobar razlog da budu nezadovoljni odlukom Кambodže da proširi svoju pomorsku bazu Ream uz kinesku vojnu pomoć.

Ostavite komentar