Festival šaha u Boljevcu nadmašio očekivanja

Velemajstor Mihail Brijakin (Bryakin Mikhail) pobednik je prvog Festivala šaha u Boljevcu, održanog 2. septembra. Šahovski spektakl kakav se ne pamti podno Rtnja i na istoku Srbije, održan je u konaku „Ljubica“ u čast formiranja Šahovskog udruženja „Lovac na potezu“, pod pokroviteljstvom opštine Boljevac i podršku Ustanove za sport i boljevačkog sportskog saveza  i generalno donatorstvo kompanije „Vetroenergo DOO“ Beograd.

Brijakin je trijumfovao u sjajnoj konkurenciji 72 odlična igrača, ispred još jednog velemajstora Danila Milanovića i intermajstora Jovana Radlovačkog, koji je imao isti broj bodova kao i četvrtoplasirani velemajstor Borko Lajthajm i fidemajstor Dejan Tasev, ali je bronzu osvojio zahvaljujući većem broju ostvarenih pobeda. Šestoplasirani Zoran Bilbija nagrađen je iznosom od 6.000 dinara, dok su novčanim iznosima od po 5 hiljada dinara nagrađeni i najbolji šahista sa teritorije opštine Boljevac Igor Milosavljević koji je takmičenje završio na 35. poziciji i najbolje plasirana šahistkinja Jovana Srdanović, 21. na boljevačkom festivalu.

Ono što vraća veru u šah i povratak na stare staze uspeha, svakako je činjenica da je na turniru učestvovao i veliki broj šahista iz Boljevca, Zaječara, Кnjaževca i Sokobanje, koji su imali priliku da odmere snage sa renomiranim rivalima. Takođe, turnir je održan u kadetskoj i pionirskoj konkurenciji, a ukupno je učestvovalo 120 šahista u sve tri uzrasne kategorije. Revijalni kibicerski deo turnira takođe je izazvao dosta pažnje, a partije viđene u tom delu žreba pokazale su da i među rekreativcima ima dosta talentovanih igrača.

Pozivni festival šaha svečano je otvorio predsednik opštine Boljevac dr Nebojša Marjanović koji je istakao zadovoljstvo organizacijom turnira i izrazio nadu da će ovo takmičenje prerasti u tradiciju i rasti iz godine u godinu.Prisutnima su se obratili i direktor Ustanove za sport Boljevac Stevan Dragojević koji je sa saradnicima na pravi način pripremio čitav događaj, kao i glavni sudija open turnira Miloš Lazović, koji je takmičare upoznao sa pravilima festivala.

Ono što ovaj turnir odvaja od svih sličnih u Srbiji jeste činjenica da nije bilo kotizacije, a da su uz pomoć donatora osigurane vredne novčane nagrade, pa je pobednik kući poneo 24 hiljade dinara, drugoplasiranom je pripalo 16.000, trećeplasiranom uz medalju i ček na 12.000 dinara. Četvrto mesto u slobodnoj konkurenciji festivala donelo je novčanu nagradu od 10 hiljada, dok je petoplasirani nagrađen sa 8.000 dinara.Za kraj, veliko iznenađenje za sve takmičare. Svi učesnici nagrađeni su prigodnim poklonima organizatora, što je oduševilo učesnike turnira, koji se odmah na startu sjajnim slovima upisao na šahovsku mapu Srbije, objavio je Glas sporta.

 

Ostavite komentar