Ekološki sistem grejanja u ustanovama u Sokobanji

Кrajem avgusta, tačnije 28. avgusta počeli su radovi koji će dovesti do realizacije ideje koja je nastala još pre više decenija, a odnosi se na upotrebu geotermalnih voda koje Sokobanja ima u energetske svrhe. Naime, lekovite termalne vode banje pod Ozrenom već odavno se koriste za lečenje i rehabilitaciju ljudi, s obzirom da se njihova temperatura kreće od 28 do 42 stepena a negde dostiže i 45 stepeni celzijusa, ovaj prirodni resurs, blago kojim Sokobanja raspolaže, uskoro će početi da se koristi i za grejanje javnih zgrada a pre svih zgrada osnovne i srednje škole, u intervjuu za portal „Sokopres“ izjavio je predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić.

−Uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine, sa ovim projektom uvođenja tople vode i ugradnje toplotnih pumpi za grejanje u zgradama osnovne i srednje škole krenuli smo u realizaciju jedne od niza energetskih mera za unapređenje zaštite životne sredine.Nadamo se da će ovi kapaciteti biti sasvim dovoljni da zagreju obe zgrade a u slučaju nekih jačih zima, koristiće se neki alternativni načini, poput grejanja na drva što je opet ekološki prihvatljivo − rekao je Nikolić.Predsednik je dodao da je u planu da se nakon zgrade škola u narednom periodu umreže i ostale zgrade javnih ustanova koja se nalaze u blizini škola.

 Budžet za zaštitu Životne sredine utrostručili smo u odnosu na prethodne godine a u narednim godinama realizovaćemo još niz ovakvih projekata kako bismo sačuvali i unapredili životnu sredinu ekološke opštine Sokobanja koja je prepoznata kao Zeleno srce Srbije- dodao je Nikolić.

Geotermalna energija ima brojne prednosti, prva je ona koju smo već naveli, a to je da je čista i sigurna za okolinu.Pored toga zalihe ove energije su, za razliku od fosilnih goriva, praktično neiscrpne i što je veoma bitno imaju vrlo niske troškove proizvodnje. Dakle, glavna prednost geotermalne energije je lako korišćenje uz relativno jednostavnu i jeftinu tehnologiju.

Radove izvodi preduzeće “Balkan” iz Niša a rok za završetak radova je 75 dana. Novica Jovanović šef gradilišta kaže da radovi teku po planu, čak i brže nego što su se nadali i da je veći deo vodovodne mreže već odrađen a da je vodozahvatni objekat u završnoj fazi izrade. Sledi ugradnja toplotnih pumpi koja će temperaturu termalnih voda koja iznosi 42 stepena celzijusa podići na 60 stepeni. u kotlarnici će biti ugrađene toplotne pumpe koje će termalne vode temperature od 42 stepena podići do 60 stepeni, objavljeno je na sajtu opštine Sokobanja.

Foto: Кristijan Đorđević

Ostavite komentar