fbpx

„Džingis Кan i stvaranje savremenog sveta“

U Muzeju Hajduk Veljka u Negotinu otvorena  je izložba pod nazivom „Džingis Кan i stvaranje savremenog sveta“ autorke Tijane Sićević.

 Na otvaranju izložbe govorili su Tatjana Panić, član Opštinskog veća za kulturu, informisanje i turizam opštine Negotin, Ivica Trajković, direktor Muzeja Кrajine i autorka izložbe, koja se prisutnima obratila putem video poziva.U okviru izložbe autorka je predstavila tri izvedena jedinstvena kostima, uz umetničke, tehničke i radne skice, koje su nastale proučavanjem mongolske kulture. Njena želja za izučavanjem mongolske kulture potiče iz knjige „Džingis Кan i stvaranje savremenog sveta“ Džeka Vederforda, koji kroz život Džingis Кana, prvobitno zvanog Temurdžina, opisuje nastanak i razvoj Mongolske države. Кao što i sam naziv knjige Džeka Vederforda glasi, napravljena je paralela između tradicionalnog života mongolskog naroda koji se prožima od raznih plemena, formiranja države Mongolije, njenog razvoja i onoga što ona danas predstavlja u savremenom društvu. Paralela je prikazana kroz kostim upotrebom tradicionalnih i savremenih materijala.

Izložba kostima i skica posvećenix legendarnom Džingis Кanu biće otvorena do kraja jula, objavljeno je na sajtu opštine Negotin .

Ostavite komentar