Donje Podunavlje –turistička destinaciija budućnosti

Promocija i panel diskusija o Donjem Podunavlju održana je juče na 44. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu na kojoj su predsednici i predstavnici opština izneli korisne informacije o destinacijama sa turističkim potencijalima, kulturnom nasleđu, prirodnim lepotama, gastronomiji i gostoljubivim domaćinima.Nakon utisaka turističkih blogera i moderatora panela iz „Tripin Srbija“, u panel diskusiji su učestvovali Nebojša Mijović, predsednik opštine Golubac, Saša Nikolić, predsednik opštine Кladovo, Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, Vladimir Nojković, direktor Lepenskog vira, Aleksander Bec, vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ i Ana Stanković, menadžerka projekta EU Delegacije u Srbiji.

-Кladovo je jedna od najlepših i najčistijih opština u Srbiji, ponosan sam stanovnik mesta gde je Dunav najlepši. Turizam ne poznaje granice. Putna infrastruktura uređena je od Golupca prema Кladovu i ka Nišu. Prošle godine beležimo rekordan broj turista sa 102.000 noćenja, od čega 80.000 čine domaći turisti. Vodopad Blederije jedan je od najlepših vodopada, baštinimo nasleđe Rimskog carstva Trajanovu tablu, ostatke Trajanovog mosta koji je hiljadu godina bio najduži most na svetu i rimsko utvrđenje Dijanu. Najveći biser naše opštine je tvrđava Fetislam koja je prošle godine obnovljena zahvaljujući fondovima Evropske unije i GIZ-a, Vladi Srbije i predsedniku Republike, ali i nesebičnim zalaganjem ljudi iz lokalne samouprave. Svečano otvaranje tvrđave Fetislam planirano je za Dan opštine 26. aprila, istakao je Saša Nikolić, predsednik opštine Кladovo.Alekdandar Bec, vođa EU projekta za kulturno nasleđe i turizam i predstavnik GIZ-a, kaže da je Istočna Srbija posebna turistička destinacija sa prirodnim lepotama, kulturnim nasleđem, lokalnim legendama i pričama, Dunavom, dobrim ljudima…Evropska unija ulaže u turizam i kulturno nasleđe jer turizam ima potencijal da bude pokretač ekonomskog razvoja i da otvara nova radna mesta. Кulturno nasleđe je važno za identitet, a kulturna raznolikost predstavlja najveće bogatstvo Evrope, naglasio je Bec.

-Evropska unija je prijatelj istočne Srbije. Zbog toga podržavamo razvoj turizma i bogatog kulturnog nasleđa, u saradnji sa opštinama, turističkim organizacijama i drugim institucijama na lokalu. Istočna Srbija ima šta da ponudi, zbog te svoje raznolikosti i potencijala, Evropska unija će nastaviti da je podržava kao i do sada, rekla je Ana Stanković, menadžerka projekta EU Delegacije u Srbiji.

Sajamski štand Donjeg Podunavlja bio je premali da primi sve znatiželjne posetioce. Turistička organizacija opštine Кladovo, zajedno sa kolegama iz turističkih organizacija Donjeg Podunavlja, pored promotivnog spota na video bimu, reklamnog materijala i nove brošure o smeštajnim kapacitetima, za posetioce i potencijalne turiste, organizovala je nagradnu igru sa vaučerima za noćenje, za obroke u lokalnim restoranima i obilaske raznih lokaliteta.-Posećenost štanda je velika, to smo očekivali, i za to se spremali. Ove godine, u fokusu TO Кladovo je vodopad Blederija, tvrđava Fetislam i aktivni turizam. Zajednički nastup opština je jedan od pokazatelja dobre saradnje i godinama radimo na unapređenju i inovacijama turističke ponude. Cilj nam je da produžimo boravak gostiju. Zahvaljujući dobroj saradnji sa lokalnom samoupravom i privrednim subjektima značajan je porast turista u našoj opštini. Vaučeri koje obezbeđuje Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodatno motivišu domaće turiste da posete i dožive sve lepote Donjeg Podunavlja, a ujedno i učvršćuju saradnju između opština koje čine ovaj region, napomenula je Aleksandra Vasiljević, v.d. direktora Turističke organizacije opštine Кladovo., objavljeno je na sajtu opštine Kladovo.

 

Ostavite komentar