Donacija Vlade Japana Zdravtsvenom centru Negotin

Donacija Vlade Japana u medicinckoj opremi,  je svečano uručena Zdravctvenom centru Negotin. Vlada Japana je, kao podršku unapređenju zdravstvenog sistema u Republici Srbiji, obezbedila je 59.024 evra negotinskoj zdravstvenoj ustanovi. Današnjoj ceremoniji primopredaje medicinske opreme prisustvovali su dr Goran Makunčević, državni sekretar Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, Vataru Jokohama, prvi sekretar u Ambasadi Japana u Republici Srbiji i dr Кristijan Nikolić, v.d. direktora Zdravstvenog centra Negotin.

„Veliku zahvalnost dugujemo japanskoj Vladi, japanskom narodu i Njagovoj ekselenciji ambasadoru Imamuri Akiri, na donacijama koje su unapredile rad dve važne institucije u našoj opštini, Predškolske ustanove „Pčelica“ i Zdravstvenog centra Negotin. Reč je o rekonstrukciji krovnog pokrivača i fasade na zgradi broj 2, Predškolske ustanove „Pčelica“ koja je završena 2013. godine i sadašnjoj donaciji, u vrednosti od 59.024 evra, u medicinskoj opremi. Verujem da će u budućnosti, na obostranu radost, naša saradnja ići samo uzlaznom putanjom i da ćemo na taj način jačati veze između naša dva prijateljska naroda“ rekao je danas Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

Vlada Japana je ovom donacijom obezbedila medicinsku opremu: savremeni ultrazvučni aparat, EКG aparat, hiruški aspirator i inkubator, u vrednosti od 59.024 evra i nastaviće da pomaže Srbiju i pruža pomoć na lokalnom nivou za dobrobit svih građana Srbije, poručio je danas Vataru Jokohama, prvi sekretar u Ambasadi Japana u Republici Srbiji,

„ Donirana oprema je bila hitno potrebna i nedostatak iste je ugrožavao pružanje blagovremene zdravstvene zaštite. Upravo sam obišao zdravstveni centar i uveren sam da će ova donacija obezbediti poboljšanje zdravstvenih usluga u opštini Negotin i bolje uslove za rad medicinskom osoblju u Zdravstvenom centru Negotin. Japan od 1999. godine podržava projekte koje realizuju lokalne samouprave, nevladine organizacije, škole i zdravstvene ustanove, kroz projekte za osnovne potrebe stanvništva. A prethodno smo okončali 251 projekat u oblastima zdravstva, obrazovanja, komunalnihdelatnosti, zaštite životne sredine, kao i socijalne zaštite. Verujem da građani negotinske opštine već osećaju korist, rezultat naših donacija. Smatram da je smanjenje ekonomskog jaza između velikih gradova i drugih delova zemlje veoma važno za razvoj Srbije“, zaključio je Jokohama.

Tradicionalno dobre odnose dve zemlje Srbije i Japana na konferenciji za novinare u Zdravstvenom centru Negotin, pored Vataru Jokohame, prvog sekretara u Ambasadi Japana u Republici Srbiji, istakao je dr Goran Makunčević, državni sekretar Ministsrtva zdravlja.

„Ako pogledamo zadnjih desetak i više godina, videćemo nesebičnu pomoć Vlade Japana Republici Srbiji. Ta pomoć se ogledala u više oblika, da li je humanitarna, ekonomska, tehnička, u svakom segmentu Japan je izlazio u susret Republici Srbiji. Projektom od 2001-2002. godine, Nacionalni projekat prevencije od raka dojke, Vlada Japana je preko Ambasade Japana pomogla nabavkom 30 digitalnih i dva analogna mamografa sa opremom i instrumentima koje je donirala tih godina je pomogla preko 36 zdravstvenih ustanova u Srbiji. Pomogli su i edukaciju naših zdravstvenih radnika. Preko 150 radnika edukovalo se u Japanu, i to o trošku japanskih građana . Projektom POPOS od 1996. godine, Vlada Japana je preko 16 miliona evra uložila u Srbiju . Od tih 16 miliona sedam miliona je uloženo u Ministarstvo zdravlja i pomoć građanima Srbije u zdravstvenom sektoru. To su zaista velike donacije i zahvaljujemo se na svemu što su do sada radili.“, istakao je dr Goran Makunčević, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije.

Na medicinskoj opremi zahvalio se i dr Кristijan Nikolić, v.d. direktora Zdravstvenog centra Negotin koji je prethodno sa uvaženim gostima i obišao službe u kojima se koristi donirana oprema.

„Drago mi je što je Japan prepoznao mala mesta i njihove potrebe. Кao radiolog, znam koliko nam znači ultrazvučni aparat na kome radimo do 50 pregleda dnevno, i aparat je najbolji što može da ponudi ultrazvučna dijagnostika. Drago mi je da Japan kao zemlja i kadaje bilo najteže za njih, za vreme zemljotresa, nije prestajao da nam pomaže. To je narod velikog srca i mogu da Vam se zahvalim od srca.“ istakao je dr Nikolić.

Ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) u Srbiji od 1999. godine iznosi preko 16 miliona evra. Ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u toku istog perioda premašuje 511 miliona evra, objavljeno je na sa sajtu opštine Negotin.

Ostavite komentar