Dodela ugovora za samozapošljavanje

13 mladih preduzetnika započelo je sopstveni biznis zahvaljujući subvencijama za samozapošljavanje koje Opština Negotin, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, filijalom u Boru, realizuje u sklopu Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje. Predsednik Opštine Negotin, Vladimir Veličković uručujući ugovore poželeo je novim preduzetnicima puno uspeha u radu i istakao da se ove godine izašlo u susret svima koji su želeli da na ovaj način pokrenu spostveni biznis.

„ Drago mi je da smo uspeli da ove godine realizujemo prošlogodišnji dogovor sa direktorkom Lidijom Načić, i izađemo u susret svim našim sugrađanima koji su želeli da otvore neki privatni biznis, da prođu mimo bodovanja i mimo nedostatka sredstava, tako da je Opština izdvojila za ove dve mere zapošljavanja 3,1 milion dinara, a za narednu godinu spremamo veći iznos od 3,8 miliona dinara, 2,5 miliona za samozapošljavanje i 1,3 miliona za realizaciju stručne prakse. Smatram da je to dobar primer, i kao što sam rekao i u razgovoru sa korisnicima ovih sredstava, da je ovo samo podstrek da u narednom periodu svi oni koji žele, imaju viziju, možda u startu nemaju kvalitetan biznis plan, što ne znači da u praksi neće biti ostvariv, jednostavno damo šansu i pružimo ruku svima koji žele da pokrenu neki posao. Opština i Nacionalna služba su tu da ih podrže, i u toku razvijanja biznisa imaju mogućnost da se nam se jave ako naiđu na neke probleme, birokratske ili druge prirode, da i tu pomogemo i budemo deo rešavanja problema na koje će naići u toku razvijanju biznisa.“, poručio je Veličković.

Lokalni akcioni plan za zapošljavanje opštine Negotin sadrži dve mere aktivnog zapošljavanja. Za mere samozapošljavanja i obavljanje stručne prakse iz opštinskog budžeta opredeljeno je 3.100.000 dinara.Za subvencionisanje 13 privatnih preduzetnika, u oblasti proizvodnje i usluga, ukupno je izdvojeno 3,9 miliona dinara, 2,1 milion iz opštinskog i 1,8 miliona iz republičkog budžeta.

„Ono što bih posebno istakla da je u ovojgodini u opštini Negotin, 30 mladih preduzetnika otvorilo svoje preduzetičke radnje, 17 iz republičkog budžeta i 13 uz pomoć budžeta Opštine Negotin. U pitanju su različite delatnosti koje mogu i u narednih par godina da se održe na tržištu. Svake godine se smanjuje broj nezaposlenih ali zabrinjavajući je broj žena. Ono što raduje je da je 13 žena od 30 novih preduzetnika otvorilo radnju u ovoj godini i to je veliki pomak. “, rekla je Lidija Načić, direktorka Nacionane službe za zapošljavanje, filijale Bor.

Ugovori su  podeljeni za osnivanje radnje za računarsko programiranje, auto servisa, kozmetičke radnje, ćumurane, pružanje usluga čišćenje zgrada i okoline, hemijsko čišćenje, molersko- fasaderske radove, održavanje telekomunikacione opreme, kopanje bunara, proizvodnju plastike ali i kozmetike od prirodnih materijala.

 „Bavim se proizvodnjom ekološke prirodne kozmetike bez plastičnih pakovanja sa idejom smanjenja otpada u životnoj sredini koje potiče od kozmetičkih proizvoda. Želela bih da se zahvalim za ovakav vid podrške koji mi je mnogo pomogao da svoju biznis ideju dodatno uobličim, i da vidim da ima smisla ići tim putem. Po struci sam farmaceut i želela sam da spojim neko svoje stručno znanje o izradi preparata , o tipovima kože, rešavanju različitih problema sa kožom, sa ekološkim delom cele priče, da doprinesem smanjenju broja proizvoda koje koristimo, i samim tim i smanjenju otpada i zagađenja sa kojim se sve više borimo.“, poručila je Anja Hadžić Pejčinović, vlasnica radnje za proizvodnju kozmetike od prirodnih materijala ECOSMETIC.

 U poslednjih deset godina broj nezaposlenih lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je smanjen sa 43,81%, od 2611 lica koliko je bilo 2013. godine do sadašnjih 1467, od kojih je 797 žena, objavljeno je na sajtu opštine Negotin.

Ostavite komentar