Devet miliona dinara za unapređenje Zdravstvene zaštite u Negotinu

U okviru sprovođenja mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece, uz podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiji i Opštine Negotin, u Zdravstveni centar Negotin je stiglo sanitetsko vozilo za transport dece i trudnica.

„Vrednost projekta za Zdravstveni centar iznosi devet miliona dinara.Zahvaljujem se ministarki Dariji Кisić na razumevanju potreba i opština kao što je Negotin. Ovo nam mnogo znači, imajući u vidu udaljenost od tercijalnih ustanova u Nišu i Beogradu, i sigurno će spasiti mnoge živote i pomoći u rešavanju zdravstvenog stanja stanovništva.“, rekao je  Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin i najavio izvesna ulaganja države i lokalne samouprave i u budućnosti, prvenstveno u rekonstrukciju Doma zdravlja.

Pored nabavke sanitetskog vozila prilagođenog za prevoz dece i trudnica u vrednosti od 7.723.200 dinara, pružanje zdravstvenih usluga u našoj opštini unapređeno je i i nabavkom EКG aparata prilagođenog deci, profesionalnog inhalatora za decu i dvema ginekološkim stolicama koji su već u funkciji.

„ Hteo bih da zahvalim Ministarstvu za brigu o porodici i demografiji i našoj lokalnoj samoupravi koja je učestvovala sa 40% u realizaciji projekata. Ova donacija nam je bila urgentna i mnogo nam znači za funkcionisanje Zdravstvenog centra i zaštite zdravstvenog stanja stanovništva“, izjavio je dr Кristijan Nikolić, v.d. direktora Zdravstvenog centra Negotin.

O značaju sveobuhvatnog projekta koji je realizovan u saradnji sa lokalnom samoupravom pri Ministarstvu za brigu o porodici i demografiji, koordinatorka dr Gordana Radmanović, upravnik Opšte bolnice ZN Negotin je istakla je da je projekat namenjen najosetljivijim kategorijama stanovništva.

„Iz tog razloga smo odlučili da sva sredstva koja dobijemo projektom usmerimo na lekare i odeljenja koja se bave decom, trudnicama i novorođenim bebama. U okviru toga, dobili smo dve ginekološke stolice za pregled porodilja, trudnica i žena, EКG aparat prilagođen deci i profesionalni inhalator koji se upotrebljava u lečenju dece. Dobili smo i sanitetsko vozilo koje prvenstveno prilagođeno transportu novorođenčadi i trudnica koje zahtevaju lečenje u drugoj ustanovi. Sanitetsko vozilo ima priključak za inkubator, ima EКG prateću opremu za reanimaciju, ultravioletnu lampu za dezinfekciju čak i u toku samog transporta. Dobijenom opremom unapredićemo zdravstvenu uslugu i mogućnost za bolje transporte, bolje lečenje i adekvatniju brigu o trudnicama“, dodala je dr Radmanović.

Ovim projektom predviđena je i rekonstrukcija sportskog terena u Osnovnoj školi „Hajduk Veljko“ u Štubiku. Ukupna vrednost projekta iznosi 13.146.843 dinara, učešće Ministarstva za brigu o porodici i demografiji iznosi 7.500.000 dinara a lokalne samouprave 5.646.843 dinara, objavljeno je na sajtu opštine Negotin.

Ostavite komentar