fbpx

Britanci odobrili izručenje Asanža u Ameriku gde mu preti kazna od 175 godina zatvora za špijunažu!

Priti Patel, britanska ministarka unutrašnjih poslova odobrila je izručenje jednog od osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama gde mu preti kazna do 175 godina zatvora za špijunažu.

Prema pisanju Gardijana britanska ministarka je utvrdila da zahtev Amerikanaca za izručenjem Asanža ispunjava sve zakonske regulative uključujući obećanja SAD da neće tražiti smrtnu kaznu za Asanža. Asanž ima 14 dana da se žali na odluku, saopštila je ministarka.

Portal Vikiliks je prokomentarisao odluku britanske ministarke: „Ovo je mračan dan za slobodu medija i britansku demokratiju. Svako u ovoj zemlji kome je stalo do slobode izražavanja trebalo bi da se duboko stidi što je ministarka unutrašnjih poslova odobrila izručenje Džulijana Asanža“, i ponovio je ranije tvrdnje da je američka vlada planirala atentat na australijskog državljanina kao odmazdu zbog objavljivanja podataka CIA.

„Džulijan nije učinio ništa loše. Nije počinio zločin i nije zločinac. On je novinar i izdavač i kažnjen je što radio svoj posao.“

„U ovom slučaju, britanski sudovi nisu smatrali da bi izručenje Asanža bila represivna, nepravedna mera ili kršenje procedure.

„Utvrdili su i da izručenjem ne bi bila povređena njegova lična prava“, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Danas nije kraj borbe, to je samo početak nove pravne bitke. Žalićemo se kroz pravni sistem“, navodi se u saopštenju objavljenom na Vikiliksovim Tviter nalozima.

Asanž je u britanskom pritvoru od 2019. godine kada mu je Ekvador ukinuo azilantski status u ambasadi u Londonu.

Amerika traži Asanža po 18 krivičnih prijava nakon što je Vikiliks objavio hiljade poverljivih dosijea i diplomatskih depeša 2010. godine.

 

Ostavite komentar