Bor:Za Lokalni akcioni plan zapošljavanja, ove godine 6 miliona dinara više iz gradskog budžeta

Nakon završene javne rasprave, održana je sednica Lokalnog saveta za zapošljavanje. Grad Bor i Nacionalna služba za zapošljavanje, u prethodnoj godini, imali su izuzetnu saradnju što je rezultiralo smanjenju broja nezaposlenih na evidenciji NSZ-a. Ove godine, iz lokalnog budžeta, izdvojeno je 59 miliona dinara za aktivne mere zapošljavanja i to 30 miliona dinara za javne radove, zatim 12 miliona dinara za stručnu praksu, 12 miliona za novo zapošljavanje i još 5 miliona za samozapošljavanje.Lidija Načić, direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje u Boru osvrnula se i na proteklu godinu koja je između ostalog i bila jedna od tačaka dnevnog reda na današnjoj sednici.„Već evo petu godinu za redom Grad Bor izdvaja značajna sredstva za aktivne mere zapošljavanja. U 2023. godini iz lokalnog budžeta izdvojeno je 52,9 miliona dinara. U protekloj godini angažovano je i zaposleno 244 lica od tog broja 169 činile su žene. Na osnovu aktivne mera samozapošljavanja otvoreno je 15 preduzetničkih radnji. I na kraju mera koja je urodila plodom a namenjena je privatnom sektoru gde svaki poslodavac koji zaposli lice iz kategorije teže zaposlivih dobija 300 hiljada dinara po svakom zaposlenom. Кroz ovu meru, u prethodnoj godini, uposleno je 34 lica“, dodala je Načić.

    „Ono što je na sednici kao ključni problem izneto jesu teže zapošljive kategorije a u najvećem broju ga čine žene. Izgradnjom vrtića i šoping centra taj broj će se svakako ublažiti jer će većinu zaposlenih činiti žene. Svakako treba razmišljati i pomoći ljudima da se prekvalifikuju kako bi našli način da se uposle“, istakao je Dobrica Đurić, član Lokalnog saveta za zapošljavanje.

Ove godine, iz lokalnog budžeta, izdvojeno je 59 miliona dinara za aktivne mere zapošljavanja i to 30 miliona dinara za javne radove, zatim 12 miliona dinara za stručnu praksu, 12 miliona za novo zapošljavanje i još 5 miliona za samozapošljavanje, objavljeno je na sajtu grada Bora.

Ostavite komentar