fbpx

Borski prvci spremno zakoračili u nove životne pobede

Oglašavanjem prvog zvona u novoj školskoj godini, Borski đaci prvaci potpuno spremno zakoračili su u nove životne pobede zvane školovanje.Mnogobrojne prvake OŠ „Branko Radičević“ pozdravio je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić poželevši im srećan početak i mnogo uspeha u daljem školovanju.

Grad Bor je pre četiri godine krenuo sa dobrom praksom da učenicima od prvog do četvrtog razreda kupuje udžbenike. Pre par meseci kompanija „Zijin“ se priključila ovoj ideji, gde je preuzela obavezu i odgovornost da nastavi sa donacijom udžbenika za učenike od petog do osmog razreda kao i dodelu stipendija za najbolje učenike srednjih škola. Ovo je pokazatelj kako jedna lokalna samouprava zajedno sa kompanijom koja posluje na teritoriji grada Bora, mogu zajedno da razmišljaju o razvoju sistema obrazovanja. Ono što je najvažnije je da deca imaju najbolje uslove za rad kada je u pitanju obrazovanje jer su upravo oni budućnost razvoja jedne lokalne samouprave. Uslovi koji učenici dobijaju na ovaj način, stvara im obavezu da u narednom periodu više rade na sebi, da sutra budu oslonac razvoja jednog društva“, objašnjava Milikić.

On dodaje da podela besplatnih udžbenika predstavlja početak dobre prakse i budućih planova koje lokalna samouprava ima za naredni period kako bi se nastavili programi podrške najmlađim sugrađanima i njihovim porodicama.Gan Yonggang, zamenik generalnog direktora kompanije „Srbija Zijin Mining“ istakao je da mu je čast da učestvuje u ceremoniji uručenja školskih torbi i udžbenika. Ova kompanija u Boru posluje već pune četiri godine i voljna je da doprinese snažnom razvoju obrazovanja u ovom gradu.

U saradnji sa lokalnom samoupravom, potpisali smo petogodišnji plan razvoja obrazovanja obezbeđujući svim učenicima od petog do osmog razreda udžbenike koji su im potrebni u obrazovnim ustanovama. Svim đacima osnovnih škola u Boru donirali smo po jednu školsku torbu koju će takođe dobijati i nove generacije svake godine. Danas smo uspešno stavili torbe i udžbenike u ruke dece kako bismo ih podstakli da bolje napreduju u novom polugodištu. Verujemo da uz podršku projekta „Za budućnost“ naša deca mogu da rašire krila kao orlovi i da imaju slobodu da slede svoje snove“, dodao je Gan Yonggang.

Direktor OŠ „Dušan Radović“ se zahvalio lokalnoj samoupravi koja je prepoznala značaj obrazovanja i obezbedila udžbenike i sav školski pribor jer dečiji osmeh i radost nemaju cenu.„Ova donacija ima velikog značaja i za kućne budžete i roditelji su jako srećni zbog ovoga. Takođe, raduje nas informacija da se, i pored toga što ovaj projekat traje pet godina, planira njegovo produženje. Iskreno se nadam da će naša deca vredno i marljivo učiti, jer država se čuva znanjem“, istakao je Radiša Petković, direktor OŠ „Branko Radičević“.

Na teritoriji grada Bora ove godine u prvi razred osnovne škole krenulo je oko 400 učenika, ukupan broj svih učenika osnovnih škola na teritoriji grada Bora je 3300, a ukupan broj prosvetnih radnika i svih zaposlenih je 660, objavljeno je na sajtu grada Bora.

 

 

 

 

 

 

Ovakve podsticajne mere su nešto što prvenstveno vraća poverenje u školu. Jedino na ovakav način možemo poboljšati stvari i ostvariti dobre dugoročne rezultate.

U predhodnom periodu dosta je uloženo u sistem obrazovanja. Rekonstruisano je mnogo škola i obdaništa na teritoriji Grada Bora a narednih dana očekuje se i početak rekonstrukcije OŠ „Branko Radičević“, OŠ „Sveti Sava“ i škole za specijalno obrazovanje „Vidovdan“. Vrednost ove investicije je 54 miliona dinara“.

Ostavite komentar