Bor:Održana završna smotra tradicionalne manifestacije “Susreti sela”

Završna smotra tradicionalne manifestacije “Susreti sela 2023”  koja je održana u Donjoj Beloj Reci počela je defilom učesnika. Kulturno umetnička društva jedanaest borskih sela  tokom trajanja susreta predstavila su kulturu i tradiciju svoga sela izvođenjem autentičnih pesama, igara, običaja i narodnog stvaralaštva.

Aleksandra Todorović, magistar etnomuzikologije i član žirija, naglasila je da su sva kulturno umetnička društva pokazala kako se na dostojanstven i lep način čuva naša narodna tradicija, a cilj završne smotre i jeste očuvanje ne materijalnog i materijalnog igračkog i muzičkog nasleđa.

Pokrovitelj ovogodišnjih susreta koji su održani 59. put, bio je grad Bor.

„Mi kao grad i kao društvo imamo obavezu da čuvamo kulturu i tradiciju, jer upravo kroz ovakve manifestacije na najbolji način pokazujemo bogato kulturno blago ovog kraja. Veliki broj mladih  koji su najbolji čuvari tradicije, nas podstiču da u godinama koje su pred nama još više ulažemo u kulturu“, rekao je Ljubiša Repeđić, član Gradskog veća.

Na završnoj manifestaciji su  dodeljene nagrade najuspešnijim pojedincima i kulturno umetničkim društvima za očuvanje tradicije i narodnog stvaralaštva.Za očuvanje tradicionalnog materijalnog nasleđa titulu najboljeg ponelo je Kulturno prosvetno društvo „Petar Jenić“ iz Oštrelja.

Dodeljene su nagrade  najboljem solo instrumentalisti i orkestru, najboljem dečijem i omladinskom folkloru, zdravičaru, kao i nagrade za najbolju solo pemu bez muzičke pratnje, narodnu umotvorinu, očuvanje tradicionalnog govora, kao i za najbolje izveden običaj.

 

 

Ostavite komentar