Bor:Održana prezentacija projekta „Solarna energija u sistemima daljinskog grejanja“

U sali Gradske uprave održana je prezentacija projekta „Solarna energija u sistemima daljinskog grejanja. Sastanku su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i JKP „Toplana“ Bor.

Već nekoliko meseci unazad traje evaluacija ovog projekta. U prvojfazi učestvovalojeoko 11 gradova, napravljena je selekcija i na osnovu dostavljenih podataka dva grada su se izdvojila kao najbolje plasirana i to Bor i Beograd.

Grad Bor je toplificiran više od 90 odsto što ga svrstava među najbolje rangirane za realizaciju projekta „Solarna energija u sistemima daljinskog grejanja“. Preporuka UN da se u budućnosti što više koristi daljinsko grejanje a sve u cilju smanjenja globalnog zagađenja„, Petar Vasiljević, lokalni konsultant na projektu primene solarne energije u Gradu Boru.

Ono što je za Bor ovog momenta interesantno, je dobijanje tople vode na osnovu sunčeve energije. Za sada taj sistem zagrevanja vode postoji u naselju Novi gradski centar a planovi za u buduće su da se ti kapicetiti prošire, dodao je Dragan Večković, v.d. direktora JKP „Toplana“ Bor, objavljeno je na sajtu grada Bora.

Ostavite komentar