fbpx

Bor:Meštani sela izneli predloge za izradu budžeta za narednu godinu

Meštani borskih sela i članovi Saveta mesnih zajednica, predhodnih dana bili su u prilici da sa gradonačelnikom grada Bora,Aleksandrom Milikićem i njegovim saradnicima, razgovaraju i iznesu predloge za izradu budžeta za narednu godinu.Kako bi se uslovi za život na selu približili kvalitetu života u gradu, problemi vezani za komunalne delatnosti, vodosnabdevanje, infrastrukturu, ali i obrazovanje, zdravstvo, kulturu i sport, mogu se rešavati samo zajedničkom saradnjom.„Mi smo imali veliku akciju u predhodnih pet godina kada je reč o uređenju puteva, dosta toga je urađeno ali moraju se jasno postaviti prioriteti. Navikli smo građane da od nas očekuju da gradimo i stvaramo puteve ali je neophodno da se promeni način rada. Došli smo na ideju da u buduće grad Bor direktno upravlja sa 50 odsto puteva na teritoriji sela koje će se raditi a drugim delom će upravljati Mesna zajednica. Do sada Mesna zajednica je odlučivala o uređenju puteva u selu što se pokazalo kao loša ideja zato što se asfalt i rizla nisu raspoređivali pravedno“, istakao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora.Ono što je najveći problem u svim selima na teritoriji grada Bora su atarski putevi. Oni koji se aktivno bave poljoprivredom zbog neuređenih puteva otežano su dolazili do svojih njiva.

„Ušli smo u proceduru da se JKP „3 oktobar“ obezbedi mašina koja će uređivati atarske puteve u selu. Mašina će drobiti tu zemlju, istovremeno ravnati i na kraju tabati. Na ovaj način će svima biti omogućen prolaz do svojih njiva. Osim toga u pregovorima smo za kupovinu mašine koja će seći rastinje i granje pored glavnih puteva u selu“, dodaje Milikić.

Izgradnja vodovodne mreže u narednom periodu biće jedan od prioriteta ali i izgradnja kanalizacione mreže, kako u gradu tako i u selima.

„Za godinu ipo dana urađeno je 27 kilometara vodovoda, što do sada u Boru niko nije uradio tolikom brzinom. Ostalo je još nekoliko zaseoka ali neophodno je da se uradi projektna dokumentacija. Naredne godine krenuće se sa projektima izrade kanalizacione mreže u selima. Moramo čuvati životnu sredinu kroz sisteme kanalisanja otpadnih voda“, napominje prvi čovek grada.

On dodaje da se svi zahtevi u selima odnose na ono što godinama nije rađeno a to je pre svega putna infrastruktura a kao jedan od najvećih problema navodi se elektro mreža u gotovo svakom selu.„Ono što smo počeli predhodnih godina da radimo, nastavićemo. Asfaltiranje puteva, uređenje centralnih seoskih puteva i uređenje veznih puteva sa atarima sela. Elektroenergetska mreža je problem gotovo u svakom selu. Snabdevanje električnom energijom nije u nadležnosti grada ali kako bi se pomoglo našim sugrađanima u selima, grad Bor mora izvršiti neku vrstu pritiska na EPS. Ono što imamo u planu je da se iz budžeta za narednu godinu izdvoje novčana sredstva za kupovinu stubova, kablova i ukoliko bude neophodnu i kupovinu mašine za prevoz i postavljanje stubova. Nakon toga, u dogovoru sa meštanima radiće se kompletno uređenje javne energetske mreže“, ističe Milikić.

Zbog nastale energetske krize, Grad Bor će iz lokalnog budžeta izdvojiti od 12 do 15 hiljada dinara kao pomoć za domaćinstva koja nisu priključena na centralno grejanje. Finansijska pomoć za predstojeću zimu odnosi se na sva domacinstva kako u gradu tako i u selima.

Obilazak seoskih Mesnih zajednica Brestovac, Krivelj i Šarbanovac nastaviće se od sredine avgusta. Novi termini zborova biće dogovoreni sa predstavnicima Saveta mesnih zajednica, objavljeno je na sajtu grada Bora.

Ostavite komentar