Bor:I TI SE PITAŠ: Na više lokacija u gradu postavljeni budžetski štandovi

Grad Bor godinama unazad radi na povećanju transparentnosti budžeta, kako planiranja tako i samog utroška sredstava iz budžeta. Jedna od najvažnijih promena, od ove godine, je uključivanje građana u kreiranje budžeta za narednu godinu, konsultacija u donošenju ključnih odluka.

U dogovoru sa Gradskom upravom Odeljenjem za finansije za 2023. godinu rešili smo da kreiramo budžet u dogovoru sa našim sugrađanima. Obišli smo seoske mesne zajednice, pitali smo naše meštane u selima šta je neophodno da se radi u narednoj godini. Postavljeni su štandovi na više lokacija u gradu gde će naši sugrađani moći da se informišu i da daju predloge za budžet za narednu godinu. Mi ćemo u narednom periodu obići i gradske mesne zajednice i pitati naše Borane šta je to što treba uvrstiti u budžet za narednu godinu“, istakao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Vidi se kako budžet raste i to nama daje obavezu pre svega da radimo i gradimo sa našim sugrađanima ali nam i daje zadatak da se Bor još više razvija u budućnosti, dodaje Milikić.

Kada smo obilazili sela i razgovarali sa našim meštanima videli smo da smo mnogo toga uradili. Najviše se radilo na putnoj i vodovodnoj infrastrukturi ali ono što se od nas očekuje u narednom periodu je da nastavimo razvoj ovih komunalnih komponenti ali i da krenemo u razvoj kanalizacionih sistema u selima. Ono što su meštani zahtevali od nas je uređenje centra sela kao što smo to uradili u selu Zlot, zatim uređenje Domova omladine, Doma kulture, nastavak infrastrukturnih projekata kako bi se život na selu približio načinu života u gradu. Mislim da smo na dobrom putu, imao sam prilike da čujem od meštana dobre i pozitivne predloge, tačne i konkretne zahteve, to je ono što nama treba“, objašnjava Milikić.

Ove godine, građani će maksimalno biti uključučeni u kreiranja budžeta grada Bora za 2023. godinu. Kako bi se građanima približila mogućnost davanja predloga za izradu budžeta, zaposleni u Odeljenju za finansije i javne nabavke biće stacionirani u narednom periodu na tri lokacije u gradu. U periodu od 16.8. do 19.8.2022. štandovi će biti postavljeni ispred Doma kulture, Maksi diskonta i diskonta Aman, u vremenskom intervalu od 9 do 11 časova kao i od 18 do 20 časova. Takođe će budžetski štandovi biti postavljeni na vidnom mestu i 20.8. u Brestovačkoj banji na tradicionalnoj manifestaciji „Dani Brestovačke banje“.„Na prepoznatljivim štandovima, na već pripremljenim obrascima građani će moći da daju svoje predloge koji će biti razmatrani u toku pripreme budžeta za narednu godinu. Svi predlozi građana biće razmatrani, neki će se odmah uvrstiti u budžet, dok će drugi biti stavljeni u plan za projektovanje kako bi se realizovali u budućnosti. Predlozi za koje stručne službe Gradske uprave Grada Bora ustanove da nisu nadležne, biće prosleđeni drugim institucijama. Predlozi građana koji su prihvaćeni biće objavljeni i oni će tačno znati koliko su uticali na kreiranje budžeta za 2023. godinu“, istakla je Zorana Gajić, načelnica Odeljenja za finansije, objavljeno je na sajtu grada Bora.

Ostavite komentar