Bor:Gradski većnici usvojili predlog Odluke o dodeli bespovratnih sredstava građanima za sprovođenje energetske sanacije

Od  tri predloga Odluka, koji su danas bili na dnevnom redu 30. sednice Gradskog veća, dva će ići na javnu raspravu, a odnose se na lokalne komunalne takse i taksu o korišćenju javnih površina.Kada je reč o lokalnim komunalnim taksama, ono što je bitno je da se cene kada je reč o lokalnim komunalnim taksama, koje se odnose na privatnike i preduzetnike, neće menjati. Zadržaće se cene iz 2020. godine, osim u kategoriji preduzeća koja imaju prihod preko 50 miliona dinara a to su delatnosti kojima se bave kladionice, kockarnice i banke, grad je za njih povećeo takse za 15 procenata.„Sagledali smo da kroz ovu odluku ne opteretimo mala i srednja preduzeća, da zadržimo nivo iz 2020. godine i da na taj način pospešimo razvoj preduzetništva na teritoriji Bora jer budžet grada ne raste na osnovu nameta poreza i doprinosa već na osnovu prihoda od razvoja indusrije, u ovom slučaju od rudarenja. Bitno je još da je odluka o korišćenju javnih površina uvećana samo za 2 procenta i to znači da je  vraćena na nivo iz 2020. godine. Jer smo tada, zbog podsticajnih mera za prevazilaženje korone, umanjili cenu za 2 procenta. Tako da će zauzeće javne površine sa 48 dinara, ovom odlukom, biti povećano na 49 dinara po metru kvadratnom“, istakao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Milikić dodaje da se na ovakav način drži stabilna politika poreza na teritoriji grada Bora. Ovo je politika stabilnog razvoja, podrške preduzetništvu, ali isto tako kroz sve mere zapošljavanja koje se sprovode kroz programe samozapošljavanja, prve šanse, javnih radova, stručne prakse, grad Bor vrlo odgovorno i temeljno vodi računa o privrednicima kao jednim od bitnih faktora za razvoj lokalne samouprave.Članovi Gradskog veća usvojili su na  sednici i Predlog Odluke o dodeli bespovratnih sredstava građanima za sprovođenje energetske sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada.

U okviru Odluke nalazi se konačna lista korisnika koju je formirala komisija nakon obilaska svih objekata sa preeliminarne liste. Ukupno 124 građana dobiće bespovratna sredstva za 126 mera. Na listi dominiraju građani koji su aplicirali za program zamene stolarije, njih 96. Nakon donošenja Odluke sledi izrada pojedinačnih rešenja o svakom korisniku, nakon čega će se pristupiti potpisivanju trojnih ugovora između građana, lokalne samouprave i izvođača radova“, rekao je Igor Janković, član Gradskog veća.

Planirani iznos subvencija bio je 18 miliona dinara, a utrošeno je oko 16 miliona i 800 hiljada dinara. Razlika koja je ostala biće utrošena za naredni poziv ugradnje solarnih panela. Rok za završetak radova je 1.mart, ali ukoliko bude potrebe zbog vremenskih uslova, rok će biti produžen, objavljeno je na sajtu grada Bora.

 

Ostavite komentar