Bor: Ugovore o obavljanju stručne prakse potpisala 22 nezaposlena lica

U okviru mera Lokalnog akcionog plana zapošljavanja u Boru, ugovore o obavljanju stručne prakse potpisalo je 22 lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

U Gradskoj upravi, Predškolskoj ustanovi za decu “Bambi” i Domu zdravlja stručnu praksu obavljaće osam lica sa visokom i sedam sa višom stručnom spremom, dok će sedam osoba sa srednjom stručnom spremom praksu obavljati u Laki žici-zaštiti, Centru za socijalni rad i JP Bogovina.

Iz gradskog budžeta je izdvojeno 9 miliona dinara, a utrošeno je 6,6,  tako da preostali iznos od dva miliona i 400 hiljada daje mogućnost da se raspiše i drugi javni poziv za javne radove, istakla je Lidija Načić, v.d. direktora filijale NSZ u Boru .

Posebno me raduje da kada su u pitanju javni radovi i stručna praksa, jer je angažovano 70 žena, 48 na javnim radovima i 20 na praksi. Na lokalnom savetu za zapošljavanje dogovoreno je da se poveća novčani iznos koji se izdvaja iz republičkog budžeta da je mali (22, 24 i 26 hiljade dinara), mi smo iznos povećali pa će tako lica sa srednjom stručnom spremom umesto 22 sada dobijati 28 hiljada, lica sa višom i studenti koji su završili strukovne studije umesto 24 dobijaće 30 hiljada dinara, a lica sa visokom stručnom spremom umesto dosadašnjih 26, dobijaće 32 hiljade dinara u zavisnosti od toga koliko je predviđeno da obavljaju stručnu praksu”, istakla je Lidija Načić.

Bor je jedan od gradova u Srbiji sa najbolje organizovanom politikom zapošljavanja na lokalnom nivou što potvrđuje nedavno dobijeno priznanje od Nacionalne službe za zapošljavanje. Kroz aktivne mere zapošljavanja koje sprovodi grad Bor, broj nezaposlenih lica na evidenciji NSZ je sve manji. Pre pet godina grad Bor imao je evidentirano sedam hiljada nezaposlenih, a danas na posao čeka 2735 lica, podsetio je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

Za nas je dobro da stvorimo priliku mladim sugrađanima da na ovaj način uz podršku grada dobiju priliku da počnu da rade, da shvate i razumeju šta je to posao i kako sve to funkcioniše. Mi ćemo u narednom periodu proširiti mere, biće još jedan konkurs za mlade ljude koji do sada nisu imali prilike da rade,  još jedan javni poziv kada su u pitanju javni radovi i samozapošljavanje i to je nešto čime se posebno ponosimo i što stalno ističemo. Mi smo jedini grad u Srbiji koji je omogućio da mladi preduzetnici koji su prethodnih godina počeli sopstveni biznis, od ove godine dobiju 330 hiljada dinara da zaposle neke nove mlade ljude i to znači da direktno kroz budžet grada Bora odvajamo finansijska sredstva da jačamo preduzetništvo, da jačamo omladinsko preduzetništvo”, naglasio je gradonačelnik.

On je još dodao da će se u naredne godine otvaranjem dva šoping centra u Boru, obezbediti posao za još blizu 400 žena sa srednjom stručnom spremom, objavljeno je na sajtu grada Bora.

Ostavite komentar