Bor: U Domu zdravlja počela sa radom Škola roditeljstva

U borskom Domu zdravlja održan je skup pod nazivom „Podsticajno roditeljstvo kroz igru – evaluacija 2022“. Program je aktivirao sve zdravstvene ustanove, kako bi pomogao roditeljima ali i deci. UNICEF koji je i finansijer projekta, podržao je sve lokalne samouprave u stvaranju sredina kojima se promoviše razvoj deteta i dobrobit porodice.U prethodnih godinu dana u Boru, Vranju, Novom Sadu, Kragujevcu i Novom Pazaru sproveden je pilot projekat koji je pokazao da ima prostora da se unaprede usluge lokalnih samouprava.

Deca rastu i razmišljaju kroz igru. Deca jezik igre najbolje razumeju. U najranijim godinama života, mališani kroz igru i interakciju sa roditeljima razvijaju sve potrebne životne veštine, istaknuto je na skupu kom su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, predstavnici Instituta za javno zdravlja dr Milan Jovanović Batut , UNICEF-a i ostalih učesnika u projektu.

U sklopu projekta „Podsticajno roditeljstvo“, u borskom Domu zdravlja otvorena je Škola roditeljstva. U prostorijama polivalentne službe biće organizovana psiho fizička priprema trudnica za porođaj sa kojim će raditi edukovane patronažne sestre.

Mi smo u ovom projektu od 2019. godine, a Bor je jedan od pet gradova u Srbiji koji je prvi krenuo sa ovim projektom i sa današnjim datumom mi smo realizovali našu planiranu meru za 2022. godinu. Za narednu godinu budžetirali smo nove mere„, istakla je Tamara Paunović, lokalni koordinator projekta „Podsticajno roditeljstvo kroz igru“.

I do sada su postojale škole roditeljstva ali ovo je sada potpuno novi koncept gde je zapravo cilj da se potpuno integrišu svi kapaciteti koji postoje u lokalnoj zajednici. Ona će sada po prvi put integrisati Centar za socijalni rad, Predškolske ustanove i zdravstveni sistem odnosno primarnu zdravstvenu zaštitu. Ovo je samo početak, škola je namenjena od perioda planiranja porodice, tokom trudnoće i ranog razvoja dece do treće godine ali se nadam da ćemo dalje razvijati koncept jer podrška roditeljima je potrebna tokom celog odrastanja. Cilj nam je da uključimo u projekat sve druge relevantne službe. Razvija se novi komcept, proširuje se i izlazimo iz okvira zdravstvene zaštite“, istakla je Mirjana Živković Šulović, načelnik centra za analizu, planiranje i organizaciju u ovom projektu.

U narednoj godini u planu je da se oformi i kutak za roditelje koji će se kroz igru baviti odnosom roditelj – dete, objavljeno je na sajtu opštine Bor.

 

Ostavite komentar