Bor: Održana konferencija „Mostovi prijateljstva“

U sali Gradske uprave Bor  održana je, 73 po redu, sednica Saveta Borskog upravnog okruga. Sastanku su prisustvovali predstavnici 11 opština iz Rumunije i 9 opština iz Srbije.  Konferencija „Mostovi prijateljstva“ između Republike Rumunije i Republike Srbije ima za cilj unapređenje saradnje i pripremu za prijavu zajedničkih projekata u okviru Intereg IPA programa koje podržava Evropska Unija.

 

 

U toku je konkurs prekogranične saradnje na koji se mogu prijaviti po jedna opština ili grad sa obe strane Dunava. Zajedničkim snagama se aplicira za projekat koji je od obostranog interesa. Evropska unija daje više desetina miliona evra kao pomoć i podršku lokalnim samoupravama da se razvijaju i da podstiču dalji razvoj njihovih prioritetnih oblasti. Konkurs će biti otvoren naredna tri meseca. Reč je o projektima od velike vrednosti, kako finansijske tako i kulturne baštine, civilne zaštite, tuizma unapređenje životne sredine, svih oblasti koje su podržane kroz javni poziv“, istakao je Srećko Zdravković, član Gradskog veća.„Ono što je bitno je da sve lokalne samouprave imaju zajednički cilj, a to je da spoje svoje ideje, da se međusobno povežu i zajedno apliciraju za prvi prekogranični poziv IPA programa koji finansira EU. U prethodnom periodu, uz zajedničku saradnju opština iz Rumunije i opština iz Srbije, napravili smo mnogo toga dobrog. Moram istaći da sam imao priliku da obiđem i srpski i rumunski deo, video sam da je dosta toga urađeno kroz infrastrukturne projekte“, istakao je Vladimir Stanković, načelnik Borskog upravnog okruga.

Velika je čast za mene da danas budem gost u gradu Boru. Juna 2022 godine sam imao prvi poziv i prvi sastanak povodom ovog projekta. Radi se o projektu prekogranične saradnje o međusobnoj saradnji lokalnih samouprava duž Dunavske klisure. Prvi put su se sjedinili predsednici i gradonačelnici svih opština sa leve i desne strane Dunavske klisure. Dogovorili smo se da zajedno sprovedemo projekte sa obe strane Dunava. Prvi deo su IPA projekti, projekti međunarodne saradnje, ovde treba da se nađu partneri i sa jedne i sa druge strane i da se odluči na kakvom bi projektu mogli da sarađuje. Prva ideja je da se radi na projektima koji će da sačuvaju kulturu, tradiciju, zaštitu životne sredine, isto tako civilne zaštite i infrastrukturne projekte i da se podele iskustva koja su da sada imali predsednici opština sa obe strane Dunavske klisure. Inicijativu smo dobili zato što je Dunavska klisura jedna od najlepših klisura u Evropi, ovde je Dunav podelio Karpatske planine od Balkanskih i stvorio bajkovit prikaz koji je naseljen ljudima koji su vrlo dobri domaćini i koji se dobro brinu o svemu tome“, objašnjava Nikolaj Kurić, predsednik opštine Svinjci u Rumuniji.

Kurić dodaje, da klisura nije dovoljno poznata da bi se uradila promocija ovog dela Dunava i to će biti zajednički zadatak predsednicima opština sa obe strane Dunava. Imamo puno da pokažemo, prirodne lepote, znamenitosti u ovom delu i puno nacionalnih manjina koji bogate ovaj deo i treba od njih da naučimo da živimo što bolje sa obe strane Dunava.

Na narednom sastanku, koji će biti održan u Rumunije, biće poznato koji su to projekti i ko će na tim projektima biti partner, objavljeno je na sajtu grada Bora.

 

Ostavite komentar