Bor: Obeležen Dan sektora za vanredne situacije I slava vatrogasaca-spasilaca

Povodom obeležavanja Dana sektora za vanredne situacije i slave vatrogasaca – spasilaca, vatrogasno spasilački bataljon u Boru je priredio niz manifestacija, svečanosti i javno pokaznih vežbi.

Na platou Doma kulture izložena su vozila i oprema koju vatrogasci koriste tokom intervencija, a prvi posetioci bili su predškolci i učenici osnovnih škola. Naši najmlađi sugrađani imali su priliku da vide kamion za gašenje požara, zatim vozilo „kvad“ koje se koristi na najnepristupačnijem terenu, kao i vatrogasni čamac za evakuaciju ljudi u vanrednim situacijama. Vatrogasci spasioci pokazali su svoje veštine a deca su posmatrala sa velikim oduševljenjem.

„Danas konkretno je bila pokazna vežba gašenja požara na višespratnici tako da svakodnevno  vatrogasci spasioci vežbaju. Ovakve vežbe su jako realne, dešavaju se često ovakve situacije a mi ih često radimo u krugu vatrogasne jedinice. U sklopu aktivnosti imali smo i taktičko tehnički zbor gde će deca moći da vide vatrogasna vozila, sprave i opremu sa kojom rade vatrogasci spasioci“, istakao je Ivan Janković, komandant vatrogasno-spasilačkog bataljona u Boru.

Janković dodaje da ove godine nije bilo puno požara jer im je vreme išlo na ruku i bilo je dosta padavina ali obilne kiše i junske poplave rezultirale su povećanim brojem intervencija. Vanredna situacija bila je proglašena na teritoriji celog grada Bora.

„Grad Bor dugi niz godina radi na razvoju sistema zaštite spasavanja u Boru. Sproveden je niz aktivnosti na formiranju Civilne zaštite, pružena je pomoć našem vatrogasno spasilačkom bataljonu za izradu svih neophodnih planova i procena rizika“, istakao je Danijel Aleksić, član Gradskog veća.

Aleksić dodaje, da sve ono što se dogodilo u prethodnom periodu daje nam obavezu da nastavimo sa radom u cilju jačanja kapaciteta Civilne zaštite i rada Štaba za vanredne situacije, objavljeno je na sajtu grada Bora.

Ostavite komentar