Bor: Gradski većnici usvojili predlog budžeta za 2023. godinu, polovinu budžeta čine kapitalne investicije

Na  32. sednici Gradskog veća, većnici su usvojili najznačajniji predlog –  budžeta grada Bora za 2023. godinu koji je predviđen na šest milijardi i 400 miliona dinara. Budžet je 5,8 milijardi, a preostalih 530 miliona su sredstva koja će biti preneta iz ove godine.

Čak 3,1 milijarda će biti izdvojena za kapitalne investicije. Naredne godine u planu je izgradnja akva parka, 17 dečijih igrališta u seoskim i gradskim mesnim zajednicama ali i izgradnja vodovodne mreže u selima.Gotovo polovina budžeta izdvojena je za kapitalne investicije, nikada do sada nije bilo izdvojeno toliko novca. Budžet je napravljen tako da bude u interesu svih građana, istakao je na sednici Gradskog veća gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Za sledeću godinu izdvojeno je 380 miliona za nabavku opreme za javno komunalna preduzeća, 203 miliona dinara biće izdvojeno za kupovinu magnetne rezonance i moram reći da obećanje koje smo dali pre dve godine da će Bor dobiti najsavremeniji dijagnostički centar polako sprovodimo u delo. Ove budžetske godine kupili smo skener i nove aparate koji su bili neophodni“, dodao je Milikić.

Jedan od kapitalnih projekata važnih za grad Bor jeste i izgradnja Evropskog vrtića, koja će početi sledeće godine. Ukupna vrednost investicije je oko 700 miliona dinara, a u  novom obdaništu moći će da boravi 260 mališana.U narednoj godini budžetom je predviženo viđe novca i za populacionu politiku.

Od prvog januara 2023.godine sve porodilje koje se porode u novoj godini imaće za prvo dete jednokratnu pomoć od 50 hiljada dinara, za drugo, osamdeset, a za treće i četvrto dete 140 hiljada dinara. Nezapošljene porodilje prve godine od detetovog rođenja primaće novčanu nadoknadu 20 hiljada dinara na mesečnom nivou“, rekla je Tamara Paunović, član Gradskog veća.

Članovi Gradskog veća zeleno svetlo dali su i na predloge o davanju u zakup poslovnog prostora i garaža, zahtev Vladi Republike Srbije za prenos parcela i stanova na grad Bor.

Konačnu reč, daće odbornici na Skupštini grada koja je zakazana za 23. decembar, objavljeno je na sajtu grada Bora.

Ostavite komentar